Ο βασιλεύς κεκοίμηται, ο ήλιος βυθίζεται στο σκοτάδι, η μυρωδιά του λιβανιού αναμιγνύεται με το μεθυστικό άρωμα της άνοιξης, οι βράχοι ραγίζουν συγκίνηση, μοναχοί και λίγοι προσκυνητές είναι όλος κι όλος ο επιτάφιος στην κορφή του βράχου. Μια Μεγάλη Παρασκευή που αξίζει να ζήσεις έστω και μια φορά!

Το Πάσχα στα Μετέωρα αποτελεί μια κατανυκτική εμπειρία που υπό το φως της Άνοιξης παίρνει άλλη διάσταση. Είναι τα ζωηρά χρώματα της γλυκύς Έαρ που ξεσηκώνουν και δημιουργούν την πιο ζωντανή αντίθεση με τους εκθαμβωτικούς σκουρόχρωμους βράχους, η πνευματικότητα που συναντά την απεραντοσύνη της φύσης και η αναγέννηση μέσα από τα Θεία Πάθη, που κάνουν αυτόν τον προορισμό τόσο ξεχωριστό.

Η δημιουργία της βραχοπολιτείας

Εκεί όπου τελειώνει ο θεσσαλικός κάμπος ξεκινά η βραχοπολιτεία των θαυμάτων με μια ιστορία που φθάνει στα 30εκατομμύρια χρόνια πριν και με πολλές θεωρίες για την δημιουργία τους. Σύμφωνα με την πιο επικρατέστερη, εκείνη του Γερμανού γεωλόγου Φίλπσον  η δημιουργία τους οφείλεται σε ένα μεγάλο δέλτα ποταμού που άδειαζε τα νερά του στην θάλασσα που κάλυπτε τον θεσσαλικό κάμπο. Τα νερά του ποταμού μετέφεραν στις εκβολές του φερτά υλικά και πέτρες. Μετά από εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε άρχισαν να αναδύονται οι ποταμίσιες πέτρες, που ονομάζονται κροκάλες. Γι’ αυτό και  τα Μετέωρα αποτελούνται από ένα  και μόνο ιζηματογενές πέτρωμα, το οποίο ονομάζεται κροκαλοπαγές. Με το πέρασμα των χρόνων η διάβρωση και άλλες γεωλογικές αλλαγές έδωσαν στους βράχους την σημερινή τους μορφή.

Μετέωρα

Η λέξη Μετέωρα σημαίνει αιωρούμενα και σχετίζεται με την λέξη μετέωρο που είναι το φωτεινό φαινόμενο της αστρονομίας. Στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα ο Όσιος Αθανάσιος, ιδρύει της Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ως η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και δίνει στον μεγάλο βράχο «Πλατύ Λίθο» το όνομα Μετέωρο. Από τότε όλοι οι βράχοι αποκαλούνται Μετέωρα δηλαδή βράχοι που αιωρούνται μεταξύ γης και ουρανού.

Σε αυτούς τους δυσπρόσιτους όγκους, προς τα τέλη του 10ου αιώνα βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο οι πρώτοι ερημίτες και ασκητές μέσα σε σχισμές βράχων και σπήλαια. Στις αρχές του 12ου αιώνα έχει αρχίσει να δημιουργείται μια μικρή ασκητική πολιτεία κυρίως στον βράχο της Δούπιανης αλλά έπρεπε να περάσουν 200 περίπου χρόνια για να θεμελιωθεί μοναστική κοινότητα κατά τα πρότυπα του Αγίου Όρους, από τον Αθανάσιο των Μετεωρίτη. Αυτοί οι πρώτοι μοναχοί και ασκητές υπήρξαν και οι πρώτοι αναρριχητές των βράχων των Μετεώρων χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για τις ανάγκες τους, όπως τροχαλίες , καλάθια, δίχτυα και ανεμόσκαλες, μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Τι θα δεις και τι θα κάνεις

Σήμερα τα Μετέωρα δεν είναι απροσπέλαστα αλλά παραμένουν το ίδιο πρωτόγνωρα και μυστηριώδη. Και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από την καρδιά της Άνοιξης σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας για να νιώσεις το μεγαλείο τους.

Βίωσε την πνευματική ανάταση σε μοναστηριακές τελετές.

Μια συγκλονιστική Μεγάλη Πέμπτη

Γίνε μάρτυρας της κορύφωσης του θείου δράματος της Μεγάλης Πέμπτης στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Αυτό που θα βιώσεις είναι μοναδικό. Η ακολουθία είναι άκρως μυσταγωγική και η ατμόσφαιρά εντελώς περιεκτική. Υπό το φως μόνο των αχνών κεριών και το άρωμα του θυμιάματος  εξιστορούνται αργόσυρτα από τις συγκινητικές φωνές των μοναχών τα πάθη του Ιησού προς τον Γολγοθά μέσα από τα 12 Ευαγγέλια. Η συγκλονιστική στιγμή της Σταύρωσης, σε καθηλώνει και το «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί»  του Χριστού σε γεμίζει ρίγη συγκίνησης. Μπροστά σου ζωντανεύει όλη η τραγική σκηνή της πορείας προς την Σταύρωση και συνειδητοποιείς το βαθύ μήνυμα : την υπέρτατη αγάπη στεφανωμένη μ ‘ αγκάθια.

Επιτάφιο στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Την Μεγάλη Παρασκευή επέλεξε την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Ζήσε το πραγματικό νόημα της ημέρας σε αυτό το ήσυχο μοναστήρι που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού βράχου, μακριά από τα πλήθη επισκεπτών. Ο πένθιμος ήχος των σήμαντρων αποδίδει την βαθιά θλίψη, που είναι το αίσθημα της ημέρας. Τα ευλογητάρια μπλέκονται με τα εγκώμια, η Ζωή Εν Τάφω με το Άξιον Εστί και οι σπάνιες αγιογραφίες του Θεοφάνη με τις φλόγες των τρεμάμενων καντηλιών. Η αποκαθήλωση του Χριστού γίνεται λιτά και δωρικά και ο επιτάφιος χωρίς υπερβολές και κοσμικότητες. Ακολουθεί η περιφορά του πάνω στην κορυφή του βράχου. Απόκοσμη σιωπή και βαθιά έντονα συναισθήματα. Ο βασιλεύς κεκοίμηται, ο ήλιος βυθίζεται στο σκοτάδι, η μυρωδιά του λιβανιού αναμιγνύεται με το μεθυστικό άρωμα της άνοιξης, οι βράχοι ραγίζουν συγκίνηση, μοναχοί και λίγοι προσκυνητές είναι όλος κι όλος ο επιτάφιος στην κορφή του βράχου. Μια Μεγάλη Παρασκευή που αξίζει να ζήσεις έστω και μια φορά!

Tip//: Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας αρχίζουν στις 17:00 και τελειώνουν περίπου στις 21:30. Η ενδυμασία πρέπει να είναι ευπρεπής και για τα δύο φύλλα.

Ανάσταση στα Μετέωρα

Αναστάσιμη λειτουργία σε κάποιο από τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων. Σε κλίμα βαθιάς και ειλικρινής θρησκευτικότητας οι μελωδικές ψαλμωδίες των μοναχών σαν πυροτεχνήματα θα φωτίσουν την ψυχή σου. Θα βιώσεις το αληθινό θαύμα των ημερών, το πέρασμα από το πένθος και την μελαγχολία της Μεγάλης εβδομάδας στην ελπίδα και στην λύτρωση της Αναστάσεως. Η ακολουθία στις μονές αρχίζει στις 21:00 και στο Χριστός Ανέστη οι πόρτες ανοίγουν για όσους επισκέπτες επιθυμούν να αποχωρήσουν ενώ η λειτουργία συνεχίζεται για άλλη μιάμιση ώρα.

Χαλάρωσε σε αυθεντικά χωριά

Καστράκι

Περιπλανήσου στα γαλήνια σοκάκια του χωριού Καστράκι που μαζί με την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων είναι ανακηρυγμένα ως Μνημεία της Φύσης και Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. To Καστράκι είναι χτισμένο στα ριζά των Ιερών Βράχων και μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα σε δυο κόσμους, τον επίγειο και τον επουράνιο. Το χωριό που αναδύεται μέσα από το ζωηρό πράσινο τοπίο και αγκαλιάζεται από την σκιά των ατσάλινων γιγάντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόκοσμης ομορφιάς των Μετεώρων. Άφησε τα βήματα σου να σε οδηγήσουν σε ανηφορικά σοκάκια ανάμεσα σε πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια με ασβεστωμένες αυλές και σε χωμάτινα μονοπάτια που καταλήγουν σε ξωκλήσια και πηγές. Περπάτησε μέχρι τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 16ου αιώνα με τις σπάνιες τοιχογραφίες και από εκεί μέσα από ένα σύντομο μονοπάτι φθάσε κάτω από τον βράχο Αδράχτι. Μπροστά στον μεγαλοπρεπή και δραματικό βράχο που τον αποκαλούν η βελόνα των Μετεώρων, θα συνειδητοποιήσεις πόσο ασήμαντοι φαντάζουμε μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Πιες τον καφέ σου στην πολύχρωμη αυλή του Qastiro και μην παραλήψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Γεωλογίας στην κεντρική πλατεία του χωριού για ένα ταξίδι στην ιστορία της δημιουργίας των Βράχων.

Θεόπετρα

Καλωσόρισε την Άνοιξη στο κοντινό χωριό Θεόπετρα που είναι χτισμένο κάτω από τον θεόσταλτο ομώνυμο βράχο. Η Θεόπετρα είναι το κλασικό παραδοσιακό χωριό των παιδικών σου αναμνήσεων. Αυθεντικό με τις ασπρισμένες αυλές του, τις λουλουδιασμένες κατακόκκινες γλάστρες, τις ανθισμένες αμυγδαλιές και το θερμό αθώο καλωσόρισμα των γιαγιάδων και παππούδων. Στους πρόποδες του ασβεστολιθικού βράχου βρίσκεται το προϊστορικό σπήλαιο που μαρτυρά την συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο από την από την  Μέση Παλαιολιθική (130.000 χρόνια πριν) έως και τη Νεολιθική περίοδο (4000 π.Χ.). Ο βράχος κρύβει και πολλά απάτητα μονοπάτια που μπορείς να εξερευνήσεις την εποχή που βγαίνουν οι παπαρούνες. Ένα σύντομο πολύχρωμο μονοπάτι είναι εκείνο στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω από το χωριό που οδηγεί στο αναρριχητικό πεδίο με μια θέα συγκλονιστική στο χωριό, στον εύφορο κάμπο έως και τα Τρίκαλα. Στο σημείο αυτό μάλιστα το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ αναβιώνει το έθιμο του φανού. Με το Χριστός Ανέστη και την καμπάνα του χωριού να διαδίδει το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως οι κάτοικοι του χωρίου ανάβουν τον φανό με τις φλόγες του να σκορπάνε το φως της Λαμπρής.

Ανακάλυψε τα μυστικά των αιωρουμένων μοναστηριών.

Στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας

Αν έχεις δυνάμεις ανέβα τα 140 λαξευμένα σκαλιά για να βρεθείς στο πιο δυσπρόσιτο μοναστήρι των Μετεώρων, την Αγία Τριάδα. Η θέα αλλά και η περιπετειώδης ιστορία του μοναστηριού θα σε αποζημιώσουν. Η μονή λέγεται ότι χτίστηκε το 1438 μ.Χ. από έναν μοναχό ονόματι Δομέτιο, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται. Αποτελείται από δυο ναούς, τον Καθολικό που είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και σύμφωνα με αναγραφόμενη επιγραφή χτίστηκε το 1475/76 ΄και τον μικρό ναΐσκο του Ιωάννη του Προδρόμου. Στο πέρασμα των αιώνων το μοναστήρι γνώρισε εποχές ακμής αλλά και πολλές δυσκολίες. Η βιβλιοθήκη του μοναστηριού με σπάνια βιβλία χάθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σκευοφυλάκιο λεηλατήθηκε κατά την κατοχή, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του κυρίως ναού κλάπηκε το 1979 και η μονή για 50 χρόνια παρέμεινε κλειστή με αποτέλεσμα τα χειρόγραφα και κειμήλια να μεταφερθούν στην μονή του Αγίου Στεφάνου. Το 1971 η μονή ανακαινίστηκε και συνεχίζει να λειτουργεί ως πνευματικός φάρος. Στο υψηλότερο σημείο του μοναστηριού θα ζαλιστείς από την μαγεία του ανάγλυφου που έχει δημιουργήσει η φύση! Από αυτό το πέτρινο μπαλκόνι ξεδιπλώνεται μπροστά σου η πεδιάδα του θεσσαλικού κάμπου, ο φιδογυριστός  Πηνειός, οι πριονωτές κορυφές της Πίνδου και το θαύμα των Μετεώρων. Στην είσοδο της μονής ταξίδεψε πίσω στον χρόνο με την εικόνα του απομείναντος γάντζου που χρησίμευε ως μέσο ανάβασης με δίχτυ μέχρι και το 1925.

Ήξερες ότι , η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας έχει παγκόσμια κινηματογραφική παρουσία στην ταινία του James Bond του 1981, Για τα μάτια σου μόνο.

Στα ερημητήρια του Μπάντοβα

Βάδισε στα χνάρια των πρώτων ερημιτών και ανακάλυψε τα μυστικά διαμάντια των Μετεώρων μακριά από τα πλήθη. Στην περιοχή Μπάντοβα ανατολικά από το Καστράκι αγκάλιασε με τα μάτια σου την ομορφιά της μεταμόρφωσης του γεωλογικού θαύματος σε ασκηταριά και κελιά. Ο μύθος ξεκινά στις αρχές του 11 ου αιώνα όταν οι πρώτες ερημίτες αναζητούσαν την απομόνωση και την γαλήνη στις κοιλότητες  των βράχων. Τα μάτια σου θα αγκιστρωθούν από την ξεχασμένη ανεμόσκαλα της μονής του Αγίου Αντωνίου που αιωρείται μια στο κενό και μια στ’ αστέρια. Δεν θα μείνεις ασυγκίνητος στην θεά του τρισπήλαιου ασκηταριού του Αγίου Γρηγορίου στον βράχο Πυξάρι, που μοιάζει με κουμπότρυπα ραμμένη σε διάτρητο κέντημα. Και θα νιώσεις δέος μπροστά στο σπηλαιώδες ασκηταριό του Νικολάου του Μπάντοβα που φαντάζει σαν τοιχοκολλημένη ζωγραφιά, ραμμένη και κομμένη στα μέτρα της κοιλότητας. Μέσα σε αυτήν την απόλυτη σιγή θα αισθανθείς απείραχτη γαλήνη που διακόπτεται μόνο  από τον ήχο των πουλιών που φωλιάζουν στα εγκαταλειμμένα από τους μοναχούς προσευχητάρια. Τα ανοιξιάτικα Μετέωρα σε κορυφαίο ρεσιτάλ!

Πεζοπορικά μονοπάτια και πνευματικές εξερευνήσεις στην καρδιά της Άνοιξης.

Το μονοπάτι του Αγίου Πνεύματος

Ζήσε μια αληθινή πεζοπορική εμπειρία στον Βράχο του Αγίου Πνεύματος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να νιώσεις την μοναδικότητα των Μετεώρων και να συνδεθείς με την ιστορία τους από τα να περπατήσεις στα  πέτρινα μονοπάτια τους. Το μονοπάτι στον Βράχο του Αγίου Πνεύματος θα σε οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στα ουράνια! Η διαδρομή περνά μέσα από τα δρομάκια του χωριού Καστράκι, ελίσσεται σε λιβάδια από μωβ ανεμώνες και άσπρες μαργαρίτες και κινείται σε μεγάλο μέρος του σε βράχινο ανάγλυφο. Φθάνοντας στον βράχο συναντάς την σκήτη του Αγίου Πνεύματος που θεωρείται η παλαιότερη μονή των Μετεώρων. Σκαρφάλωσε Στην κορυφή και χτίσε το δικό σου εσωτερικό ασκηταριό μέσα την βαθιά πέτρινη σιωπή αιωρούμενος στον βράχο του Αγίου Πνεύματος.

Απόλαυσε την φύση μέσα από το μονοπάτι της Μονής Υαπαπαντής.

Κάνε έναν αγχολυτικό περίπατο από το Καστράκι μέχρι στην Ιερά Μονή της Υπαπαντής. Αυτή η απολαυστική διαδρομή περνά μέσα από τοπία που συνεχώς εναλλάσσονται και σε μαγευόμουν. Από μεθυστικά αμπέλια και καταπράσινα λιβάδια σε πανύψηλα δένδρα και τεμπέλικα ρυάκια. Από τα γρανιτένια γλυπτά της φύσης στα φωτεινά χρώματα της Άνοιξης και στο θαύμα της ανθρώπινης δημιουργίας. Στην θέα της απόκρημνης αναστηλωμένης Μονής θα νιώσεις δέος για την θέληση και την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου που σε συνεργασία με τα ανεξήγητα στοιχεία της φύσης δημιούργησαν αυτά τα μικρά θαύματα, τα μοναστήρια των Μετεώρων. Η Μονή της Υπαπαντής, η αετοφωλιά των Μετεώρων όπως την ονομάζουν είναι μοναδική τόσο για την ιστορία της όσο και την αρχιτεκτονική της. Ερημώθηκε κατά την τουρκοκρατία και παραμένει ακατοίκητη μέχρι και σήμερα.

Ακολούθησε τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων

Μεγάλη Παρασκευή βράδυ με τσίπουρο

Ακολούθησε την συνήθεια των ντόπιων που μετά τον επιτάφιο είναι παράδοση να καταλήγουν σε κάποιο τσιπουράδικο ως ένδειξη πένθους. Όλες οι τελετές της ζωής μας, από την  γέννηση μέχρι τον θάνατο συνοδεύονται με ένα γεύμα. Έτσι λοιπόν όπως προτάσσει το έθιμο την πένθιμη Μεγάλη Παρασκευή τα τσιπουράδικα της περιοχής υποδέχονται τους θαμώνες για να τιμήσουν τον αποθανόντα και να γιορτάσουν την ζωή. Απάλυνε την θλίψη της ημέρας στο τσιπουράδικο του Φορτούνη στην Καλαμπάκα με λαχταριστούς νηστίσιμους μεζέδες πλάι στο αγαπημένο σου τσίπουρο ή ούζο. Ο χώρος είναι λιτός και προσεγμένος με τους τοίχους του να φιγουράρουν συλλεκτικές αφίσες από διαφημίσεις μιας άλλης εποχής, της αθωότητας.

Κρέμασε μαντήλι στον Αϊ Γιώργη τον Μαντηλά

Ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο από μαντήλια ανεμίζει στην ερειπωμένη σκήτη του Αγίου Γεωργίου στο Καστράκι δίνοντας ζωντάνια στο μουντό γκρι των βράχων. Παραμένουν εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τον επόμενο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου περιμένοντας υπομονετικά τους μαντηλάδες  να τα αλλάξουν με ολοκαίνουργια. Κι αν αναρωτιέσαι πως δέθηκαν στον ψηλό και απότομο βράχο τα μαντήλια, γιόρτασε την αναβίωση του ιδιαίτερου εθίμου του Αη Γιώργη του Μαντηλά που χρονολογείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας και διαδραματίζεται κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του. Κατά την παράδοση οι νέοι και οι νέες του χωριού σκαρφαλώνουν με σχοινιά, ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια για να τα κρεμάσουν ως τάματα των πιστών στον Άγιο και να πάρουν τα παλιά ως φυλαχτά.

Πως θα πας στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα υψώνονται πάνω από την κωμόπολη της Καλαμπάκας, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία. Απέχουν από την Αθήνα 345χλμ και από την Θεσσαλονίκη 234χλμ.

Μετάβαση με αυτοκίνητο

Από Αθήνα

Με την παράδοση του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65 στις 23 Απριλίου 2024 , χρειάζεται περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά για να φθάσεις στην Καλαμπάκα.

Από Θεσσαλονίκη

Έχεις δύο εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στα Μετέωρα. Η πρώτη μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης Ε75 με έξοδο στην Λάρισα και συνεχίζεις στην ΕΟ Λάρισας – Τρικάλων και ΕΟ Τρικάλων- Ιωαννίνων με προορισμό την Καλαμπάκα. Η δεύτερη μέσω της Εγνατία Οδού Ε90 με έξοδο για Τρίκαλα και συνεχίζεις στην ΕΟ Καλαμπάκας – Γρεβενών με προορισμό την Καλαμπάκα.

Μετάβαση με Λεωφορείο

Από Αθήνα

Λεωφορείο για απευθείας διαδρομή Αθήνα-Καλαμπάκα φεύγει από το ΚΤΕΛ Τρικάλων στο σταθμό Λιοσίων κάθε Δευτέρα – Σάββατο στις 6:30. Επιστροφή κάθε Δευτέρα- Σάββατο στις 17:45. Εναλλακτικά, υπάρχουν καθημερινά  δρομολόγια Αθήνα – Τρίκαλα από το ΚΤΕΛ Τρικάλων στον σταθμό Λιοσίων και στην συνέχεια μετεπιβίβαση από Τρίκαλα – Καλαμπάκα.

Από Θεσσαλονίκη

Δεν πραγματοποιούνται απευθείας δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Καλαμπάκα. Η μετάβαση γίνεται καθημερινά με δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Τρίκαλα, από τον σταθμό Μακεδονίας και με μετεπιβίβαση Τρίκαλα-Καλαμπάκα.

Tips //:  Χρήσιμες πληροφορίες για το κόστος και τις διαδρομές θα βρεις στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Τρικάλων https://ktel-trikala.gr/

Καθώς αποχαιρετάς τα Μετέωρα θα φέρεις μαζί σου μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη με χρώματα, ανανέωση και πνευματικότητα που θα σε συντροφεύει για πάντα. Από τις εικόνες φυσικής ομορφιάς, την γνωριμία με την τοπική παράδοση και τις κατανυκτικές μοναστηριακές ακολουθίες, κάθε στιγμή έδωσε και ένα νέο νόημα στο φετινό σου Πάσχα