Το PairedwithVintage τιμά την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέσα από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα πρόσωπα του 1821. Αγωνιστές, ήρωες, κλέφτες και αμαρτωλοί, τσοπάνηδες, φιλέλληνες, γνωστοί και άγνωστοι, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία Υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρόσωπα που ενέπνευσαν και επηρέασαν ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Μόλις 200 χρόνια μας χωρίζουν από τότε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Όταν θέλω γίνομαι άγγελος, και όταν πάλε θέλω γίνομαι διάβολος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

Εμέν’ αν εσουμβλίσετε, ένας Γραικός εχάθη.

Ας είν’ καλά ο Οδυσσεύς κι ο καπετάν Νικήτας.

Αυτοί θα κάψουν την Τουρκιά κι όλο σας το Δοβλέτι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

Ως πότε παλληκάρια, να ζώμεν στα στενά
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;