Η Αθήνα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη και μια ζωντανή πρωτεύουσα που αξίζει να γνωρίσεις το νέο σκηνικό της. Αφήνοντας στην άκρη την τουριστική πεπατημένη, ανακάλυψε τη δική σου Αθήνα, την αληθινή, την φιλόξενη, την γοητευτική. Γνώρισε την Αθήνα μέσα από τις ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες γειτονιές της. Γιατί, η Αθήνα δεν είναι μόνο η Πλάκα και το Μοναστηράκι, είναι όλες εκείνες οι διαδρομές πέρα από τις κλασικές. Μια τέτοια διαδρομή θα ακολουθήσουμε σήμερα σε μια  γραφική γειτονιά : στο αγαπημένο Μετς, τη Γαλλίδα της Αθήνας.

ΜΕΤΣ

Το Μετς στέκει απέναντι από τον βράχο της Ακρόπολης και ρίχνει κλεφτές ματιές στον λόφο του Λυκαβηττού. Παλαιότερα ονομαζόταν “παντρεμενάδικα”, γιατί στους πράσινους λόφους της έβρισκαν καταφύγιο τα παράνομα ζευγαράκια. Μετς ονομάστηκε όταν το 1872 ο Κάρολος Φίξ άνοιξε τη πρώτη μπυραρία στον λόφο του Αρδηττού, την οποία και ονόμασε Μετς  προς τιμήν της κατάκτησης της ομώνυμης γαλλικής πόλης από τους Βαβαρούς το 1871.

Στο Μετς ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα της παλιάς γειτονιάς. Εδώ συγκατοικούν αρμονικά και αβίαστα το παλιό με το σύγχρονο.

Σίγουρα δεν είναι από εκείνες τις φασαριόζικες γειτονιές, τις εμφαντικές που σε παρασύρουν με τη ζωηράδα τους. Μοιάζει να είναι ακλόνητα σιωπηλή. Κρύβει έντονη δραστηριότητα και ζωντάνια που καλύπτονται από ένα πέπλο ηρεμίας και νηνεμίας. Αυτό είναι το μαγικό με το Μετς. Είναι αυτή η ηρεμία που σε κερδίζει και η θετική ενέργεια, που δεν τη συναντάς εύκολα στις γειτονιές του κόσμου. Ίσως, δεν ήταν τυχαίο που αρκετοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι την είχαν επιλέξει για σπίτι τους. Μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και την αποκαλούν και μποέμισσα. Είναι ανέμελη και χαλαρή. Είναι μια γειτονιά λιτή και αστική και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη και ραφινάτη. Έχει αυτή τη γαλλική φινέτσα και τον δημιουργικό αέρα που δεν είναι τυχαίο που την παρομοιάζουν με την Μονμάρτρη της Γαλλίας. Δεν είναι δήθεν είναι αληθινή.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΜΕΤΣ

Το Μετς, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, είναι μια γειτονιά εύκολα προσβάσιμη και εξυπηρετείται από σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μετρό της Ακρόπολης και εξυπηρετείται από τις γραμμές 11,2,4 του τρόλεϋ αλλά και από τις λεωφορειακές γραμμές 854,227,Α4. Σε όσους αρέσει το περπάτημα απέχει περίπου 10 λεπτά από το μετρό του Συντάγματος.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΣ

Η μεγαλοαστή Μάρκου Μουσούρου, η μια από τις δύο κεντρικές αρτηρίες του Μετς. Οι ψιλόλιγνες ακακίες κάτα μήκος της δημιουργούν φωτεινές πράσινες αψίδες, δίνοντας στη γειτονιά ζωντάνια και ενέργεια Τα υπέροχα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της,σου ξυπνούν νοσταλγία και διατηρούν εκείνη την ξεθωριασμένη αύρα του παρελθόντος.

Η δεύτερη κεντρική αρτηρία του Μετς είναι η οδός Αναπαύσεως  με τα μακρόβια κυπαρίσσια της που οδηγεί στο Α ΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Το μακάβριο σκηνικό της, με τα λουλουδάδικα και τα μαρμαρογλυφεία διατάσσεται αρμονικά με την μποέμικη σκηνή της. Εδώ φιλοξενούνται κάποια από τα πιο must wanted στέκια της πόλης.

ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Για να γνωρίσεις πραγματικά το Μετς, λοξοδρόμησε από τους παραπάνω κεντρικούς άξονες και άφησε τα πόδια σου να σε οδηγήσουν στους παράπλευρους δρόμους και στα σοκάκια του.

Θα συναντήσεις διατηρητέα αρχοντικά και αναστηλωμένες δίπατες κατοικίες, αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά με φωτεινές παστέλ προσόψεις, κάποια άλλα κεντημένα με γύψινα διακοσμητικά και άλλα τυλιγμένα με αναρριχώμενα φυτά.

Θα ανέβεις σκαλιά με θέα, θα ξαποστάσεις σε παγκάκια που έχουν να σου αφηγηθούν πολλά, θα αναζητήσεις την σκιά των ξωτικών φοινίκων, θα μυρίσεις ανθισμένες γαζίες, θα κλέψεις εικόνες από τα εσωτερικά αυλών  που κρύβονται πίσω από τις καγκελόπορτες.

Μα, αυτό που θα απολαύσεις περισσότερο μέσα από αυτή την περιπλάνηση  είναι η αβίαστη χαλαρότητα της παλιάς γειτονιάς. Αγαπημένη γωνιά για πολλούς αλλά και δική μου, είναι ο μικρός πεζόδρομος του Νικηφόρου Θεοτόκη. Κάθε φορά που θα βρεθώ στ΄πέριξ δεν θα παραλείψω να κάνω ένα πέρασμα.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΟΑΣΕΙΣ

Ο λόφος Αρδηττού και το άλσος Λογγίνου είναι οι μικρές οάσεις που δίνουν το πράσινο φιλί της ζωής στο πυκνοκατοικημένο Μετς.

Ο λόφος Αρδηττού,δίπλα ακριβώς από το Καλλιμάρμαρο,πήρε το όνομά του από τον ήρωα της Αττικής Αρδήττη.

Κατά την αρχαιότητα εδώ ορκίζονταν οι Ηλιαστές και τελούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Ο λόφος διατηρεί ορατά ακόμη και σήμερα ίχνη της αρχαίας ιστορίας μας. Μια βόλτα στα ελικοειδή μονοπάτια του θα σου φανερώσει φθαρμένες μαρμάρινες πλάκες, σωζόμενα τμήματα μνημείων και ναών, κρυμμένες υπόγειες στοές και μυστικά περάσματα. Από τα έγκατα του αναβλύζει μια θετική ενέργεια που κάνει αυτόν τον μικρό πευκόφυτο πνεύμονα στη καρδιά της Αθήνας, να σφύζει από ζωή κατά όλη την διάρκεια της ημέρας. Η πιο ατμοσφαιρική ώρα είναι όταν αρχίζει να σουρουπώνει, τα φώτα της πόλης ανάβουν και η θέα προς την Ακρόπολη και τις στήλες του Ολυμπίου Διός γίνεται απλώς σαγηνευτική.

Το άλσος Λογγίνου, ανάμεσα από την οδό Μάρκου Μουσούρου και Αναπαύσεως, προσθέτει χρώμα στην γειτονιά.

Μια ανακαινισμένη παιδική χαρά γεμάτη από χαρούμενες παιδικές φωνές, ένα γήπεδο μπάσκετ για όσους θέλουν να εξασκήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις, πολλά παγκάκια πρόθυμα να ακούσουν προσωπικές ιστορίες, χωμάτινα μονοπάτια για να περιπλανηθείς, συστάδες από φουντωτές νεραντζιές που σου προσφέρουν τη δροσερή σκιά τους, το ιδανικό μέρος για βόλτα με τον τετράποδο φίλο σου. Ένα πάρκο με κίνηση και ζωή!

Το ακολουθούν διάφορες λαϊκές ιστορίες και φήμες ότι πρόκειται για έναν μυστηριακό τόπο, όπου περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Μεταφυσικά φαινόμενα, φωνές, ήχοι. Αν είσαι λάτρης του μυστηρίου, τότε μια επίσκεψη στο άλσος Λογγίνου επιβάλλεται.

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ

Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει στο Ολύμπιον που παραμένει σταθερό στο πόστο του δεκαετίες τώρα.. Ο ναός της ελληνικής μαμαδίστικης κουζίνας. Ακριβώς δίπλα στον αριθμό 9 της οδού Αναπαύσεως βρίσκεται το Colibri. Μικρό και φίνο. ΄Καθαρό΄ street food  με ζουμερά burger και μοναδικές πίτσες.. Στην οδό Αναπαύσεως και Γοργίου γωνία έχει εγκατασταθεί τελευταία η ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ, που ήρθε για να προσθέσει λίγο άρωμα στη γειτονιά με τους λαχταριστούς τρυπητούς λουκουμάδες της. Απαραίτητη στάση για να γλυκάνεις τον ουρανίσκο σου.

CAFÉ & BARS

To Odeon στη Μάρκου Μουσούρου είναι από εκείνα τα μαγαζάκια που γράφουν τη δική τους ιστορία στο Μετς. Το Odeon είναι το Μετς και το Μετς είναι το Odeon.

Η boheme αισθητική του, η χαλαρή ατμόσφαιρα του και οι jazz blouse ήχοι του, σου δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο από τα γραφικά cafe του Παρισιού. To Odeon, άνετο και ζεστό, παραμένει all time classic και είναι αγαπημένη επιλογή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το πιο όμορφο μπαλκόνι της Μάρκου Μουσούρου βρίσκεται στον αριθμό1 και είναι το Skyfall. Αν απλώσεις το χέρι σου αγγίζεις τον λόφο του Αρδηττού, αν σηκώσεις το κεφάλι σου φθάνεις τον έναστρο αττικό ουρανό, αν χαμηλώσεις το βλέμμα σου έχεις την ωραιότερη θέα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας .Εκτός, όμως από την μαγευτική θέα στο Skyfall θα βρείς signature cocktails και εκλεπτυσμένα πιάτα με υπέροχες μουσικές. Πάμε να πετάξουμε πιο χαμηλά στην οδό Αναπαύσεως στο all day café bar Κάιν που έχει γίνει το talk of the town.

Στο Κάιν το vintage συναντά τη street art, το εσωτερικό του σε καλωσορίζει με μια εντυπωσιακή  τοιχογραφία που αναπαριστάνει την βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ. Το βλέμμα σου σίγουρα δεν θα προσπεράσει τα art nouveau κρεμαστά φωτιστικά πάνω από τη μπάρα και σίγουρα θα αισθανθείς τη φρεσκάδα των σταργκέιζερ που στολίζουν καθημερινά τα πολύχρωμα βάζα. Μη παραλήψεις να δοκιμάσεις τα πειραγμένα κοκτέιλ πειραγμένα, nekroni και the killer’s hand, εμπνευσμένα από την ατμόσφαιρα της διπλανής γειτονιάς.

Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το ξέρω ότι μια επίσκεψη σε νεκροταφείο μόνο ευχάριστη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Στο Α΄ Νεκροταφείο όμως μια επίσκεψη αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον . Άφησε στην άκρη τις προλήψεις και τις spooky διαθέσεις σου και γνώρισε από κοντά τη μεγαλύτερη γλυπτοθήκη όχι μόνο της πόλης αλλά και της χώρας ολόκληρης. Εκτός ότι εδώ αναπαύονται κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής σκηνής και αγωνιστές που πολέμησαν με τη ζωή τους. Εδώ, επίσης, βρίσκονται συγκεντρωμένα έργα των μεγαλύτερων γλυπτών της χώρας. Του Γιαννούλη Χαλεπά, του Φιλλιπότη, του Δρόση, του Δημητριάδη και πολλών άλλων. Είναι ένα υπαίθριο μουσείο της τέχνης, με έργα μεγάλης και ανεκτίμητης αξίας, όπως η Κοιμωμένη του Χαλεπά, ο θρηνώδης Άγγελος του Ιωάννη Βιτσάρη, το ταφικό μνημείο του Γεωργίου Αβέρωφ από τον Φιλλιπότη και πολλά άλλα αξιόλογα έργα.

Οι δρόμοι του Α΄ Κοιμητηρίου έχουν μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον που αξίζει να τους περπατήσεις.

Ελπίζω πως με αυτό το post πήρες μια γεύση από την όμορφη γειτονιά του Μετς. Υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψεις και αυτός είναι ένας λόγος για να επιστρέψεις!