Δε χρειάζεται να πας και πολύ μακριά για να ταξιδέψεις σε όμορφες παραλίες και βαθυγάλανα νερά. Υπάρχει ένα νησί που μέσα του κλείνει όλη την Ελλάδα : ευωδιές και αρώματα, βουνό και θάλασσα, έλατο και πεύκο, πλατάνια και ποτάμια, καταρράκτες και φαράγγια. Ένας πολύχρωμος ιππόκαμπος που έχει αγκιστρωθεί στα νερά του Αιγαίου. Αυτή είναι, η Εύβοια. Στο μυαλό μας μπορεί η Εύβοια να έχει αποτυπωθεί ως ο κλασσικός προορισμός του σαββατοκύριακου και να μην την εντάσσουμε στο πλάνο των διακοπών μας. Την αδικούμε κάπως. Γιατί, δεν είναι ένα απλό κλασικό νησί. Είναι ξεχωριστό με αμέτρητες επιλογές και απροσδόκητες ομορφιές. Σε αυτές θα ταξιδέψουμε με αυτό το post. Στις δικές μου, στις αγαπημένες μου παραλίες του νησιού μέχρι να ανακαλύψω τις επόμενες.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΑΦΝΗΣ ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑΣ

Η δική μου number One. Σε αυτή τη παραλία έχω χτίσει από τις πιο όμορφες και δυνατές στιγμές της ζωής μου. Αυτή τη γωνιά της Ελλάδος επιλέξαμε με τον Γιώργο για το νέο ξεκίνημα της κοινής ζωής μας. Λατρέψαμε αυτόν τον μικρό λιλιπούτειο κολπίσκο που έγινε ο προσωπικός μας παράδεισος. Κι ίσως γίνει κι ο δικός σου!

Μας κέρδισε το ζωηρό πράσινο που καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά δημιουργώντας μια υγρή γαλαζοπράσινη παλέτα.  Μια παραλία με διάφανα και πεντακάθαρα νερά. Σε κάποια σημεία τα νερά είναι λίγο πιο παγωμένα λόγω των πηγών από το βουνό Καντήλι που καταλήγουν στη θάλασσα. Το μπαλκόνι της παραλίας Δάφνης δεν είναι άλλο από την ομώνυμη ταβέρνα – bar που ατενίζει το γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου. Η ταβέρνα Δάφνη, δροσερή και γευστική αποτελεί και από μόνη της έναν καλό λόγο επίσκεψης στη περιοχή. Προσφέρει νοστιμότατα πιάτα με φρέσκα και ντόπια υλικά και απολαυστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Η θέα είναι μοναδική.

Η παραλία της Δάφνης βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα μακριά από την Χαλκίδα και θα φθάσεις εκεί ακολουθώντας τον δρόμο για τα Πολιτικά Ευβοίας.

Θα σε πάω στη βορειοανατολική Εύβοια με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο  και σε μια σειρά από μοναδικής ομορφιάς παραλίες που διαδέχονται η μια την άλλη. Τα τρία τελευταία χρόνια έχω γίνει ένας από τους πιστούς επισκέπτες της περιοχής. Κι αν με ακολουθείς στο Instagram σίγουρα θα το έχεις καταλάβει από τα συχνά post και stories.

ΠΑΡΑΛΙΑ  ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ ΒΛΑΧΙΑΣ

Αυτό το καλοκαίρι στήσε τη σκηνή σου στο Μακρυγιαλό Βλαχίας! Δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω παρά μόνο τα απαραίτητα. Η παραλία είναι απλωμένη και τους χωράει όλους: οικογένειες, ζευγάρια αλλά και μοναχικούς ταξιδιώτες. Η φυσική πυκνή σκιά από τα πανύψηλα πλατάνια που φθάνουν μέχρι τη παραλία αποτελεί θέρετρο των ελεύθερων κατασκηνωτών. Είναι μια safe επιλογή να στήσεις τη σκηνή σου μιας και υπάρχουν ίχνη πολιτισμού όσο πρέπει και όσο χρειάζεται. Η καντίνα που μετράει 25 χρόνια, ψήνει τα πιο νόστιμα σουβλάκια και πετυχαίνει την πιο απολαυστική φραπεδιά. Αλλά, και η ταβέρνα στα δεξιά προσφέρει τα πιο φρέσκα θράψαλα που έχεις φάει ποτέ. Και τα δύο μαγαζάκια είναι τίμια με προσιτές τιμές. Το ίδιο ισχύει και στην ταβέρνα που βρίσκεται ψηλά στο χωριό, το μπαλκόνι του Αιγαίου, που όπως αποκαλύπτει και το όνομα της η θέα που προσφέρει είναι μοναδική. Το ζωηρό πράσινο συναντά το βαθύ μπλε, ένας συνδυασμός που σου χαρίζει ενέργεια και γαλήνη.

Απαραίτητη η στάση στο φυσικό αυτό μπαλκόνι που βλέπει στις αποχρώσεις της Ελλάδος. Η παραλία τον Αύγουστο βουλιάζει από κόσμο και κατασκηνωτές. Θα την απολαύσεις και θα την εκτιμήσεις περισσότερο εκτός high season. Κάτα μήκος της, ο βυθός εναλλάσσεται από πετρώδης σε αμμώδης. Όσο πιο αριστερά κατευθύνεσαι τόσο πιο πλούσιος είναι σε άμμο. Εκεί τέρμα κάτω από τον κατάφυτο λοφίσκο, είναι το δικό μου αγαπημένο σημείο όπου στήνουμε το καλοκαιρινό μας σπίτι.

Δίπλα στη θάλασσα, να μας νανουρίζει ο παφλασμός των κυμάτων και να να μας συντροφεύει το τραγούδι του τζίτζικα. Από εδώ ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη διπλανή παραλία Ποτάμι.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΤΑΜΙ ΒΛΑΧΙΑΣ

Ένας μικρός κόλπος, περιτριγυρισμένος από βράχια που μέσα τους κλείνεται μια φυσική πισίνα με γαλαζοπράσινα νερά. Αυτή είναι η παραλία Ποτάμι της Βλαχίας. Η πρόσβαση είναι δύσκολη είτε ακολουθείς το μονοπάτι από τον Μακρύ Γιαλό είτε θα ακολουθήσεις τον κεντρικό δρόμο μετά το χωριό και θα στρίψεις αριστερά στο σημείο που βρίσκονται οι κάδοι σκουπιδιών. Το αυτοκίνητο κατεβαίνει μέχρι ένα σημείο, εκτός αν κάποιος διαθέτει τζιπ. Από εκεί συνεχίζεις με τα πόδια και σε 10 με 15 λεπτά, αντικρίζεις έναν μικρό οικισμό από οικολόγους. Μια ομάδα ανθρώπων, που επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο ζωής τους εγκαταστάθηκαν σε αυτό το σημείο αφήνοντας πίσω τη ζωή της πόλης. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επέλεξαν τη φυσική δόμηση για τη κατασκευή των σπιτιών τους. Συνεχίζοντας, περπατώντας στην οργιώδη βλάστηση, συναντάς ένα ρέμα που οδηγεί στη μικρή απομονωμένη παραλία. Τα βράχια αριστερά και δεξιά προσφέρουν τη σκιά τους.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΚΙΝΙΚΟ

Φαίνεται πως οι Σαρακηνοί πειρατές κουρσεύοντας στις ελληνικές θάλασσες άφησαν στο πέρασμά τους κληρονομιά το όνομά τους σε αρκετές υπέροχες παραλίες. Το κοινό τους στοιχείο εκτός βέβαια του ονόματος είναι η μοναδική και ιδιαίτερη ομορφιά τους. Στην Εύβοια υπάρχουν δύο παραλίες που ακούνε στο όνομα Σαρακήνικο.

Μέσα από μια συγκλονιστική διαδρομή, άγριου κάλλους και απίστευτης ομορφιάς που σε καθηλώνει με τις φυσικές εναλλαγές βουνού και θάλασσας,  θα σουλατσάρουμε, λίγο μετά τη Βλαχία στον οικισμό Σαρακήνικο και στην ομώνυμη παραλία του. Αυτός ο μικρός παράδεισος είναι καλά κρυμμένος! Ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι πνιγμένο μέσα στα πεύκα θα βρεθείς στο ελαφρώς σεληνιακό τοπίο.

Η ακρογιαλιά του είναι μαγευτική, εξωτική με μαύρα – γκρι βότσαλα, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και θέα τη μικρή βραχονησίδα Ξεροκάραβο. Η γλυκιά αγριάδα του τοπίου παντρεύεται αρμονικά με την απόλυτη σιωπή. Ηρεμία και χαλάρωση! Αυτός ο γραφικός ορμίσκος θα σε φορτίσει με ενέργεια.

Θα σε πάω τώρα Κεντρική Εύβοια για να βουτήξουμε στην πιο δημοφιλή παραλία της, τη  Χιλιαδού!

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ

Δεν ξέρω τελικά αν μετράει περισσότερο το ταξίδι ή ο προορισμός, όπως μας δίδαξε ο Καβάφης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως μετράνε εξίσου και τα δύο! Το ταξίδι στον ορεινό όγκο της Ευβοίας, μέσα από το πανέμορφο βουνό Δίρφη επιφυλάσσει πολλές εναλλαγές και πολλές εκπλήξεις.

Πανέμορφα χωριά, με τη Στενή Ευβοίας να ξεχωρίζει δικαίως, πολλά τρεχούμενα νερά, πλατάνια, καταρράκτες, πυκνά ελατοδάση, σκαμπανεβάσματα υψομέτρου. Θα κλέψεις σίγουρα πολλές όμορφες εικόνες αλλά θα κρατήσεις την τελευταία ως αγαπημένη καθώς θα αντικρίσεις από ψηλά το βαθυγάλανο απέραντο Αιγαίο με την απλωμένη παραλία Χιλιαδού. Μετά από μια πράσινη διαδρομή, η θέα της ατελείωτης παραλίας θα σε εντυπωσιάσει. Η δαντελωτή παραλία χωρίζεται από βράχους δημιουργώντας επιμέρους μικρές παραλίες και μικρούς κολπίσκους.

Τα νερά είναι απίστευτα, διαυγή και σμαραγδένια. Έχει μια άγρια ομορφιά που σε γοητεύει.

Τέρμα αριστερά ένας τεράστιος βράχος σπαρμένος μέσα στη θάλασσα, αποτελεί την είσοδο στη παραλία των γυμνιστών. Το μαρτυρεί και επίσημα το αποτύπωμα με τη λευκή μπογιά ” Παραλία γυμνιστών Α.Π. 1043/81″. Η Χιλιαδού έχει φανατικούς λάτρεις και πιστούς επισκέπτες. Κυρίως όμως είναι αγαπημένος προορισμός των ελεύθερων κατασκηνωτών. Η παραλία συνεχώς αναπτύσσεται και υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, καντίνες και καφέ που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.