Οι πρώτες υψηλές θερμοκρασίες γίνονται αφορμή να βγουν τα φετινά καλοκαιρινά μας σχέδια από το sleep mode και να αναζητήσουμε ιδανικούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές βουτιές μας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και ίσως διαφορετικές για τον καθένα μας, αλλά ζούμε σε μια χώρα με ανεξάντλητη ομορφιά και αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν πολλά μέρη ακόμη προς ανακάλυψη. Σε ένα άγνωστο και ανεξερεύνητο τόπο θα σε ταξιδέψω σήμερα, στο μικρό ακατέργαστο νησάκι του Ιονίου, τον Κάλαμο.

Το θερμόμετρο στα κόκκινα και το καΐκι από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας είναι μισογεμάτο, κυρίως με ντόπιους που πετάχτηκαν στη στεριά για τα συνηθισμένα ψώνια τους. Σακούλες ξεχειλίζουν και απλώνονται στα πόδια τους. Τα τελευταία εισιτήρια κόπηκαν και το δρομολόγιο Μύτικας – Κάλαμος – Καστός είναι έτοιμο προς αναχώρηση. Σε 20 λεπτά, σύμφωνα με τον καπετάνιο θα είμαστε στον επίγειο παράδεισο, που ακούει στο όνομα Κάλαμος και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας. Πιάσαμε την καλύτερη θέση στη πρύμη και αφεθήκαμε στις αισθήσεις του ελληνικού καλοκαιριού. Τα χέρια μας να παίζουν με τα κύματα, τα πρόσωπά μας να δέχονται το δροσερό χάδι του ανέμου και τα μάτια μας να αντικρίζουν έναν πευκόφυτο κώνο, ένα ψηλό ορεινό όγκο βουτηγμένο στη θάλασσα.

Λιμάνι -Οικισμός Κάλαμος


Μπαίνουμε στο γραφικό λιμανάκι. Τα ιστιοφόρα και τα πλεούμενα στήνουν χορό, άλλωστε ο Κάλαμος είναι γνωστό απάνεμο αγκυροβόλι για τους λάτρεις των πλεούμενων. Την εικόνα συμπληρώνουν οι ταβέρνες με τα βαμμένα μπλε τραζεζοκαθίσματα και ο υπόλοιπος οικισμός που απλώνεται αμφιθεατρικά. Πέτρινα σπίτια και μεγάλες ανηφόρες.

Και όχι ταξί, όχι λεωφορεία, όχι αυτοκίνητα, το δικό σου το έχεις αφήσει ήδη πίσω στον Μύτικα. Για οποιαδήποτε μετακίνηση χρειαστείς μπορεί να σε εξυπηρετήσει κάποιο από τα αγροτικά που είναι αραγμένα στο λιμάνι. Εμείς με ένα σάλτο βρεθήκαμε στη καρότσα του Μάκη και κρατήσαμε και επαφή για μελλοντική μεταφορά. Το λιμάνι λοιπόν αποτελεί τον κύριο οικισμό του νησιού και εδώ αναπτύσσεται όλη η κοινωνική ζωή του τόπου.

Το νησί

Το νησί των 500 κατοίκων είναι μικρό και τουριστικές υποδομές δεν διαθέτει, μόνο λίγα ενοικιαζόμενα και εξωτικές παραλίες γα κάμπινγκ. Αν αναζητάς πολυτέλειες βρίσκεσαι σε λάθος τόπο. Ο Κάλαμος είναι παράδεισος απλότητας και αυθεντικότητας και μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από όσους επιθυμούν την πραγματική επαφή με τη φύση και την απόλυτη χαλάρωση.

Εδώ οι ρυθμοί πέφτουν και ο χρόνος παγώνει στο σήμερα με εικόνες του χθες. Σε γεμίζει με πινελιές νοσταλγίας μιας παλιάς εποχής, εκείνης της αθωότητας και της ανεμελιάς.

Η φυσική του ομορφιά δε, ασύγκριτη! Φαντάσου  μια σποράδα στο Ιόνιο. Σμαραγδένια νερά, φυσικά λιμανάκια και πλούσια πευκόφυτη βλάστηση να γλείφει τις αμμουδιές.

Επισκοπή


Ο μοναδικός δρόμος του νησιού συνδέει τον Κάλαμο με τον δεύτερο οικισμό του νησιού την Επισκοπή. Ο οικισμός θυμίζει τυπικό ελληνικό χωριό με τις τσιμεντένιες αυλές, τις κληματαριές και έναν ακανόνιστο δρόμο που οδηγεί στη παραλία. Το ένα και μοναδικό καφέ-μπαρ εστιατόριο, είναι μια καντίνα, από εκείνες που σερβίρουν σουβλάκια και χωριάτικη. Απόλαυσε και μια παγωμένη μπίρα και κάλεσε τον Μάκη να σε μαζέψει.


Στο δρόμο προς την Επισκοπή θα συναντήσεις το ερειπωμένο ενετικό Κάστρο ή το Καστρομονάστηρο όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Εντυπωσιακές είναι οι εσωτερικές καμάρες του, που γίνονται πολεμίστρες εξωτερικά. Λέγεται ότι εδώ είναι θαμμένη η μητέρα του Γεωργίου Καραΐσκάκη.

Οι παραλίες


Η καλύτερη παραλία του νησιού βρίσκεται 2 χλμ από το λιμάνι του Καλάμου και είναι η Μυρτιά. Μια μεγάλη εξωτική αγκαλιά με ολόλευκο ψιλό βοτσαλάκι και τιρκουάζ νερά. Μια παραλία όνειρο που θυμίζει τροπικό τοπίο. Δεν είναι οργανωμένη και είναι προσβάσιμη ακόμη και με τα πόδια.

Κοντά επίσης στο λιμάνι, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια είναι άλλη μια όμορφη παραλία με φανταστικά διαφανή νερά, η Αγραπιδιά.

Σήμα κατατεθέν αυτής της παραλίας είναι ο παλιός ανεμόμυλος που χαρίζει μια έξτρα πινελιά ομορφιάς στο όλο σκηνικό. Το γραφικό οικογενειακό ταβερνάκι Βοσκοπούλα πάνω στο κύμα θα σε χορτάσει με απίθανες γεύσεις σε προσιτές τιμές.

Ανατολικά από την Αγραπιδιά, οδοιπορώντας μπορείς να φθάσεις στον ερειπωμένο οικισμό Πόρτο Λεόνε, ονομασία που δώσανε οι Ενετοί, με τον μικρό ορμίσκο. Εδώ έβρισκαν κάποτε καταφύγιο οι πειρατές.

Λίγο πριν το Κάστρο, ένας ασφαλτωμένος δρόμος θα σε οδηγήσει στη παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου. Ένα μικρό λιμανάκι με τα πεύκα να ξεδιψούν στα νερά και ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου.

Το νησί έχει πολλές απόμερες παραλίες και μικρούς κρυφούς ορμίσκους που οι περισσότεροι είναι προσβάσιμοι δια θαλάσσης, Τράχηλος, Ασπρογυάλι, Κέδρος, Πεύκοι, Κήποι.

Ο Κάλαμος είναι ένα παρθένο νησί. Ένα νησάκι που δεν υπακούει στη τρέλα του τουρισμού αλλά σε ταξιδεύει σε δεκαετίες του χθες μέσα από τη λιτή αρχιτεκτονική του και την απλή φιλοξενία του. Αν θέλεις έναν εναλλακτικό προορισμό  για τις διακοπές σου, ρίξε άγκυρα στον Κάλαμο το φετινό καλοκαίρι.