Η λίμνη Πλαστήρα ντύθηκε στα λευκά και μας γοητεύει με την αρμονική ομορφιά της. Οι αναρίθμητοι  δαντελωτοί κόλποι της, πασπαλισμένοι με χιόνι μοιάζουν με ολοκέντητο εργόχειρο.  Τα γραφικά χωριουδάκια, σαν πέτρινα λαμπιόνια, φωλιασμένα ανάμεσα στα έλατα και στις καστανιές, στολίζουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Ο χειμώνας της πάει πολύ. Το αλπικό τοπίο μας καλεί να απολαύσουμε την υπέροχη οδική διαδρομή των 55 χιλιομέτρων γύρω από την λίμνη. Από το χωριό Μοσχάτο ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Καστανιάς θα κινηθούμε δυτικά. Δειλά δειλά ξεπροβάλλουν οι πρώτες εικόνες της λίμνης. Το άσπρο πέπλο που απλώνεται μέχρι τα γαλάζια νερά της λίμνης δημιουργεί ένα τοπίο μαγικό. Ηρεμία, γαλήνη και καθαρότητα. Ένα ταξίδι ψυχής στη καρδιά των Αγράφων, ξεκινάει.

Στη πλαζ του Λαμπερού τα μοναχικά τραπεζάκια προσθέτουν επιπλέον πόντους στην άγρια ομορφιά του χειμώνα.

Η λίμνη λούζεται μέσα στο φως του παιχνιδιάρη ήλιου!

Ατίθασα άλογα κλέβουν την παράσταση.

Η ομορφιά κρύβεται παντού, ακόμη και στα γυμνά κλαδιά των δένδρων. Η εποχή της Ανανέωσης έχει κι αυτή τη χάρη της.

Ο δρόμος μας φέρνει μετά το χωριό Μούχα στο φράγμα του Ταυρωπού, έμπνευση του Νικόλαου Πλαστήρα που έγινε πραγματικότητα το 1959 από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας. Παρατεταμένοι πάγκοι τοπικών παραγωγών προμηθεύουν τους επισκέπτες με ντόπια προϊόντα.

Λίγο πριν το χωριό Μπελοκομίτη, συναντάμε τα γάργαρα παγωμένα νερά του Καρυτσιώτη ποταμού που χύνονται στη λίμνη.

Οι στάσεις μας είναι αρκετές για να απολαύσουμε τη θέα της λίμνης με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές των Αγράφων. Ελληνικά εντυπωσιακά φιόρδ που θυμίζουν Νορβηγία αλλά με την ομορφιά της Ελλάδας.

Επόμενη στάση είναι το χωριό Νεοχώρι, το μπαλκόνι της λίμνης. Ένα παραδοσιακό χωριό απλωμένο σε πολλούς μαχαλάδες που προσφέρει πανοραμική θέα και ζεστή φιλοξενία.

Επόμενος σταθμός τα Καλύβια Πεζούλας, κοινώς η παραλία της λίμνης. Είναι ίσως το πιο ανεπτυγμένο χωριό του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με οργανωμένη παραλία, τη διάσημη πλαζ  Πεζούλας.

Ας αφήσουμε, όμως τις βουτιές καλύτερα για το καλοκαίρι! Για την εποχή είναι πιο safe να εξασκηθείς στη τοξοβολία ή να κάνεις μια αξέχαστη βόλτα με άλογο.

Ο κύκλος κλείνει με τις πιο όμορφες εικόνες και με το πιο λευκό παραλίμνιο περίπατο.

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση