Όσες φορές κι αν επισκεφτείς την Ορεινή Αρκαδία, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο να ανακαλύψεις στη γη του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Σε αυτό το ταξίδι προορισμός μας είναι τα Λαγκάδια, το μπαλκόνι της Ορεινής Αρκαδίας.

Αφήνοντας πίσω και τη τελευταία φιδογυριστή στροφή και σαν αντικρίσεις από μακριά τα Λαγκάδια, να αιωρούνται σαν πέτρινα κρεμαστά στολίδια, η καρδιά σου ριγεί. Σου ξεφεύγει ένα επιφώνημα θαυμασμού και ανυπομονησίας να βρεθείς σύντομα ανάμεσα τους.

Χτισμένος σε μια απότομη πλαγιά στη καρδιά της Πελοποννήσου και σε απόσταση 60χλμ από την Τρίπολη, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Γορτυνίας, τα πετρόχτιστα Λαγκάδια , που μαγεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Το αμφιθεατρικό χωριό με υψόμετρο από 850 έως 1050 μ, χωρίζεται στα δύο, στο Πάνω Μαχαλά και στον Κάτω Μαχαλά, από τη Ε.Ο Τρίπολης – Πύργου.Κάτω ακριβώς από το Κάτω Μαχαλά κυλάει το ποτάμι Τουθόας, που κατά τον Παυσανία είναι παραπόταμος του Λάδωνα. Η άλλοτε κωμόπολη της Αρκαδίας, που κατά τα χρόνια της ευημερίας της μεσουρανούσε στη περιοχή, σήμερα έχει μόλις 300 μόνιμους κατοίκους.

Μπορεί τα Λαγκάδια να μην έχουν τη φήμη της Δημητσάνας ή της Βυτίνας, έχουν όμως τη φήμη του καλύτερου μαστροχωριού της περιοχής. Με μεγάλη παράδοση στη τέχνη της πέτρας, οι Λαγκαδινοί μάστορες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Σχημάτιζαν μικρές ομάδες, τα “μπουλούκια” και όργωναν την Πελοπόννησο δημιουργώντας μοναδικά αριστουργήματα που μπορούμε να τα θαυμάσουμε μέχρι και σήμερα.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της λαϊκής δεξιοτεχνίας αποτελεί ολάκερο το χωριό.  Με τα πετρόχτιστα διώροφα αρχοντόσπιτα, τις παραδοσιακές βρύσες, τα περίτεχνα γεφύρια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα λιθόστρωτα καλντερίμια. Τα λουλουδιασμένα καλντερίμια σε καλούν να τα διασχίσεις. Βάλε άνετα παπούτσια και ξεκίνα να ανακαλύψεις το χωριό.

Πάρε το χρόνο σου και απόλαυσε το σεργιάνι  : από τον Κάτω μαχαλά, με τον ήχο του Τουθόα να σε συντροφεύει μέχρι τον Απάνω Μαχαλά με την εντυπωσιακή θέα. Η βόλτα σου θα μοιάζει με βουτιά σε ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το ένα σοκάκι μετά το άλλο ξεδιπλώνει και ένα θαυμαστό οικοδόμημα. Σπίτια με ιστορία, πλακέτες με παρελθόν, κάποια ταπεινά άλλα επιβλητικά, όλα όμως  ζωντανά έργα τέχνης. Οι λιτές γραμμές κυριαρχούν, η περήφανη πέτρα και το ζωηρό  χρώμα πρωταγωνιστούν.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα του χωριού μεταξύ των άλλων είναι το Ηρώο των Πεσόντων, στη πλατεία Ηρώων με τις προτομές των Λαγκαδινών αγωνιστών που συμμετείχαν στους  Εθνικούς Αγώνες. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο Ι. Ναός των Ταξιαρχών , η μητρόπολη των Λαγκαδιών.

Το πελεκητό καμπαναριό του με το επιβλητικό ρολόι είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Μαζί με τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου χτίστηκαν το 1808 μέσα σε διάστημα 40ημερών. Αυτό ήταν το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί από τον Βελή Πασά. Η δύναμη τη ψυχής χτίζει μικρά θαύματα. Και παραμένοντας στο κλίμα του απελευθερωτικού αγώνα, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων στην απάνω γειτονιά.  Ξεχωριστό πέτρινο στολίδι του χωριού είναι το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου που δεσπόζει πάνω από τη πλατεία του χωριού.

Αξίζει μια βόλτα στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς στου Γούναρη με την ασύγκριτη θέα, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το Ιόνιο!

Γαστρονομία και τοπικές γεύσεις

Και αφού περιπλανηθείς στα στριφογυριστά καλντερίμια του, ακροβατώντας στο χθες και στο σήμερα, σαν κουραστείς τράβα προς τη πλατεία. Εκεί κάτω από τον βαθύ ίσκιο του γηραιού πλατάνου με τα κλαδιά του να απλώνονται σαν χέρια που την αγκαλιάζουν τρυφερά θα ξαποστάσεις και θα χαλαρώσεις  απολαμβάνοντας τη πανοραμική θέα που προσφέρεται.  Δοκίμασε σπιτικά χειροποίητα γλυκά στο In café. Εμείς πήραμε μια από όλα, ήταν δύσκολη η επιλογή, ανάμεσα σε σοκολατόπιτα, πορτοκαλόπιτα και μιλφέιγ.  Σερβίρει, επίσης και εξαιρετικό ρακόμελο αρωματισμένο με ντόπια βότανα. Υπέροχο μαγαζί με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Αν πείνασες, ακριβώς δίπλα είναι ο Μανιάτης. Ένα all day café bar εστιατόριο, με πολύ προσεγμένη διακόσμηση. Αυτό όμως που σε κερδίζει, είναι σίγουρα οι γεύσεις του. Το παραδοσιακό πιάτο της Ορεινής Αρκαδίας είναι το κατσικάκι στη γάστρα. Προτείνω ανεπιφύλακτα όμως και το μοσχαράκι με δαμάσκηνα. Για πρωινό καφεδάκι με σύμμαχο τις πρώτες ηλιαχτίδες άραξε στα καναπεδάκια του café Γιώργος . Εκτός πλατείας, κάνε μια επίσκεψη στο café Άρωμα. Το μπαλκόνι του, τέσσερις πλίθινοι τοίχοι μαγνητίζει σίγουρα τη ματιά του επισκέπτη.

Στο κεντρικό δρόμο του χωριού και εκατέρωθεν, διαδέχονται το ένα μετά το άλλο παραδοσιακά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και είδη τέχνης. Μη φύγεις αν δεν προμηθευτείς τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα, δίπλες και καρυδόπιτα.

Αν θέλεις και κάτι για τη προίκα σου, τα Λαγκάδια εκτός από την φήμη στη τέχνη της πέτρας, είναι γνωστά και για τα χειροποίητα υφαντά τους.  Πραγματικά έργα τέχνης!

Γνωριμία με τη γύρω περιοχή

Αξίζει ένα πέρασμα από το διπλανό Βαλτεσινίκο με τη πυκνή ορεινή βλάστηση. Η φύση στάθηκε πολύ γενναιόδωρη με το χωριό και το προίκισε με τη πλούσια παρουσία της. Προσφέρεται για μεγάλες βουτιές στο βαθύ πράσινο! Αν σου αρέσουν τα φιλμ  νουάρ τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μικρό χωριό Λάστα. Οδήγησε μέχρι το Λευκοχώρι και το Σταυροδρόμι, με το τελευταίο να φημίζεται για το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί του. Μετά τις εξερευνήσεις στα διπλανά χωριά, άφησε λίγο χρόνο για όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση. Στον μικρό οικισμό Φούσκαρη μετά τα Λαγκάδια σε περιμένει μια μικρή όαση, το φαράγγι του Τουθόα.  Αφιέρωσε λίγο χρόνο να περπατήσεις κατά μήκος της κοίτης του μικρού ποταμού ακολουθώντας την ήρεμη πορεία του. Η παρουσία του υδάτινου στοιχείου προσθέτει μια δυναμική νότα στο κάδρο της φύσης. Κατά μήκος του και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είναι χτισμένα  τρία τοξωτά γεφύρια, τα πέτρινα γεφύρια του Φούσκαρη.

Η φύση είναι η προέλευσή μας και η Ορεινή Αρκαδία με τα χωριά της, διαθέτει μπόλικη από δαύτη. Τα Λαγκάδια αποτελούν ένα κοντινό καταφύγιο που αξίζει να το επισκεφτείς!