Ένα από τα καλύτερα πράγματα που απόλαυσα στο τελευταίο μου ταξίδι στο Λονδίνο είναι ότι είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές του.  Αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις το αληθινό Λονδίνο, με τις αντιθέσεις και τη ποικιλομορφία του, μείνε μακριά από τα τουριστικά ατραξιόν της πόλης και ταξίδεψε εκτός ζώνης Α. Με αυτό το post, λοιπόν, θα περπατήσουμε σε μια από τις πιο συναρπαστικές και εναλλακτικές γειτονιές του νότιου Λονδίνου, το Brixton.

Brixton London

Το άλλοτε ‘’κακό παιδί’’ του Greater London είναι μια γειτονιά που τα τελευταία χρόνια έχει αποτινάξει τη κακή φήμη της και έχει μετατραπεί σε πηγή δημιουργικότητας και έμπνευσης. Το Brixton είναι ένα πολύχρωμο χαρμάνι εθνικοτήτων και πολιτισμών, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του να προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Σημαντική παρουσία στο μωσαϊκό των εθνικοτήτων έχουν και οι μεσογειακοί Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι. Περιθωριοποιημένο και υποανάπτυκτο, μέχρι πρότινος, κουβαλά πολλά τραύματα και πολλή ιστορία με σημαντικό σταθμό την γνωστή εξέγερση Του Brixton : ήταν τον Απρίλιο του 1981 όταν το Brixton επαναστατεί ενάντια στην σκληρή οικονομική πολιτική της Θάτσερ και στην σκληρή αστυνόμευση της περιοχής. Σημαντική στιγμή για το Βrixton στάθηκε και η είδηση του Θανάτου της Σιδεράς Κυρίας το 2013, που γιορτάστηκε ξέφρενα στους δρόμους της γειτονιάς. Οι κάτοικοί του, από όποια γωνιά της γης κι αν προέρχονται είναι αυθεντικοί, εκρηκτικοί και εκδηλωτικοί. Βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη λύπη αλλά και την χαρά τους. Αυτή είναι και η μαγεία του.  Στο σήμερα, το Brixton είναι μια γειτονιά ασφαλής που συγκατοικούν όχι μόνο οι εποχές αλλά και οι φυλές. Η επίσκεψη σου εκεί θα σε γεμίσει με ενέργεια και αισιοδοξία. Θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου. Θα περπατήσεις στις διάφορες κουλτούρες, θα γευτείς ποικιλία ethnic φαγητού, θα ακούσεις γνήσιες μουσικές του δρόμου. Θα νιώσεις ζωντανός. Θα νιώσεις αυτό που είσαι πραγματικά, κομμάτι του κόσμου όλου. Πολίτης του κόσμου. Είναι μια γνήσια γειτονιά, που θα νιώσεις οικεία και ζεστασιά. Γιατί, το Brixton αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, αγαπά τη ποικιλομορφία, σέβεται την ατομικότητα, προάγει την ισότητα. Ζωντανό και θορυβώδης, αντιπροσωπεύει ότι ακριβώς πρεσβεύει ολόκληρο το  Λονδίνο: τη πολυπολιτισμικότητα.

Γιατί θα πας στο Brixton

Στο Brixton θα πας γιατί αποτελεί γαστρονομικό προορισμό. Είναι ο παράδεισος της παγκόσμιας κουζίνας. Μια επίσκεψη στις σκεπαστές αγορές του, Market Row και Brixton Village στη καρδιά της συνοικίας, θα σε πείσει. Οι δύο αυτές αγορές με πάνω από 150 ανεξάρτητα καταστήματα, αντιπροσωπεύουν το πνεύμα όλη της περιοχής. Μικρά έθνικ εστιατόρια, τροπικές γεύσεις, πλούσιες ποικιλίες και χαρμάνια καφέδων, μικρά μάρκετ με προϊόντα ξεχωριστά, φρέσκα αγαθά αλλά και vintage ρούχα και αξεσουάρ.

Είναι δύο ξεχωριστές αγορές και βρίσκονται πίσω από το Brixton Underground Station. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις κολομβιανό γεύμα στο ανανεωμένο πολύχρωμο CARIOCA.

Θα πιεις τον καλύτερο καφέ και τα πιο εξωτικά κοκτέιλ στο SEVEN AT BRIXTON,  με ρετρό αισθητική και πινελιές από καλλιτεχνικά γκράφιτι.

Κάνε μια επίσκεψη στο μάρκετ Nour Cash and Carry, για να χαθείς στο κόσμο της Μέσης Ανατολής.

Για να νιώσεις τον παλμό της καθημερινής ζωής μιας λαϊκής αλλά πολιτιστικής συνοικίας. Γιατί το Brixton αποτελεί και μουσικό προορισμό. Η γενέτειρα του David Bowie φιλοξενεί τις πιο διάσημες μουσικές σκηνές του Λονδίνου, όπως το O2 Academy και το Electric. Αλλά και οι δρόμοι του ξεχειλίζουν από ταλαντούχους καλλιτέχνες που ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Το Brixton, επίσης έχει εμπνεύσει αρκετούς καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης να γράψουν και να τραγουδήσουν γι’ αυτή την πέρα από τo κέντρο του «καθωσπρεπισμού» γειτονιά του Λονδίνου. Οι Clash με το γνωστό The Guns of Brixton, η Amy Winehouse με το Me and Mr Jones, οι Simple Minds με το Up on the Catwalk και αρκετοί άλλοι.

Για να περπατήσεις στην Electric Avenue.  Αυτός ο πλακόστρωτος δρόμος με τις βικτοριανές προσόψεις κατασκευάστηκε το 1880 και υπήρξε ο πρώτος δρόμος αγοράς που ηλεκτροδοτήθηκε. Σήμερα συνεχίζει να φιλοξενεί κατά μήκος του τοπικές επιχειρήσεις και υπαίθρια αγορά.

Για το εμπορικό του πνεύμα και την καινοτομία του. Στη προσπάθεια τους να ενισχύσουν την τοπική οικονομία το Brixton τυπώνει το δικό του νόμισμα, τη λίρα του Brixton. Το Brixton pound  αποτελεί μια δόση τόνωσης της τοπικής αγοράς με αρκετά συμβεβλημένα καταστήματα.

Για μια επίσκεψη στο BOOK MONGERS. Αν είσαι βιβλιοφάγος αυτό το μέρος θα το λατρέψεις. Το Bookmongers είναι ένα second hand βιβλιοπωλείο στην Coldharbour Ln. Θα χαθείς ανάμεσα στις στοιβάδες των χιλιάδων βιβλίων και θα ξεθάψεις ανεκτίμητους θησαυρούς σε τιμές ευκαιρίας.

Πως θα πας

Το Brixton βρίσκεται στη ζώνη Β του Λονδίνου και καλύπτεται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο. Η καλύτερη επιλογή είναι με το μετρό, με απευθείας σύνδεση από το Victoria Underground Station. Μέσα σε λίγα λεπτά από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας θα βρεθείς στην ζωηρή αυτή συνοικία του Νότιου Λονδίνου. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι φεύγοντας θα πάρεις ένα κομμάτι του Brixton μαζί σου.