Εκεί όπου τελειώνει ο απέραντος θεσσαλικός κάμπος, αρχίζει το θαύμα…των Μετεώρων• Πελώριοι, μολυβένιοι στο χρώμα, σαν από γρανίτη πλασμένοι θεόρατοι βράχοι. Από μακριά, φαντάζουν μικρά και χάρτινα κρεμαστά στοιχεία σε πίνακα ζωγραφικής. Όσο όμως πλησιάζω, είμαι εγώ που στέκομαι μπροστά τους, μικρή και ασήμαντη, έτοιμη να παραδοθώ στο μυστήριο που τα συνοδεύει αιώνες τώρα. Δέος. Πως να εξηγήσεις το ανεξήγητο;;!!!Η ιστορία τους φθάνει στα 30 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν θάλασσα σκέπαζε τη Θεσσαλία και όπου διάφορα γεωλογικά γεγονότα, όπως αποσάθρωση και διάβρωση δημιούργησαν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Στις κορυφές τους τοποθετημένα σαν από χέρι, με μαγική ακρίβεια, θρησκευτικά καταφύγια, τα μοναστήρια των Μετεώρων. Υπολογίζεται περίπου ότι προς τα τέλη του 10αιώνα Μ.Χ. ασκητές και μοναχοί βρίσκουν καταφύγιο σε σχισμές και σε σπήλαια των απόκρημνων βράχων. Τη θέση των ακηταριών και των προσευχαδιών, παίρνουν πολύ αργότερα κατά το 14ο αιώνα  περίπου τα πρώτα μοναστήρια. Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι αναρριχητές των Μετεώρων αφού για τις ανάγκες τους χρησιμοποιούσαν τροχαλίες, καλάθια, δίχτυα, ανεμόσκαλες, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν!!!!Σήμερα, όμως δεν είναι απροσπέλαστα τα Μετέωρα. Είναι, όμως το ίδιο μυστηριώδη και άγρια όμορφα!!! Θέλω να αισθανθώ το μεγαλείο τους, να αφουγκραστώ το σφυροκόπημα των μοναχών, να βρεθώ ανάμεσα σ αυτούς τους γίγαντες , να νιώσω δυνατά τον ήχο των σημάντρων. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ακολουθήσουμε τη περιπατητή -οδό- κυριολεκτικά…Έτσι, λοιπόν προσπερνάμε τη κωμόπολη της Καλαμπάκας και οδηγούμαστε στο παλιό Καστράκι.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε. Ένα χωριό στα ριζά των ιερών βράχων, που άνθισε στη σκιά τους. Διασχίζοντας τη πλατεία, συναντάμε ένα ρέμα το οποίο οριοθετεί κατά κάποιο τρόπο το παλιό από το νέο Καστράκι. Η σηματοδότηση γίνεται αισθητή με τα πορτοκαλί τετράγωνα στα σοκάκια του χωριού. Πέτρινα σπίτια εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο συνθέτουν ένα ζεστό παραδοσιακό σκηνικό.

Από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου αρχίζει ένα μαγευτικό καλντερίμι στεφανωμένο με καταπράσινη χλωρίδα.

Το ακολουθούμε συνεπαρμένοι. Ποιος θα το περίμενε…μέσα στο πέτρινο δάσος -όπως πολλοί τα χαρακτηρίζουν – ν’ ανθίζουν μικρές πράσινες οάσεις.

Συνεχίζουμε την πορεία μας μέχρι που συναντάμε στα αριστερά την ιστορικό βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ανηφορίζουμε για το βράχο Αδράχτι, με το ιδιαίτερο σχήμα.

Σειρά έχουν τα μοναστήρια…


Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα Μετέωρα έχουν πάρει το όνομά τους από τον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε Μετέωρο τον Πλατύ Λίθο που ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Σήμερα, λειτουργούν μόνο έξι μοναστήρια από τα περίπου εικοσιτέσσερα με τα Μετέωρα να αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κάθε μοναστήρι έχει τους δικούς του κανονισμούς και ωράριο λειτουργίας, γι αυτό προηγουμένως φρόντισε να ενημερωθείς πριν τα επισκεφθείς.


Το Μεγάλο Μετέωρο ή μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το μεγαλύτερο από τα μοναστήρια σε έκτασης αλλά και το αρχαιότερο.
Η Μονή του Αγίου Νικόλαου του Αναπαυσά, φωλιασμένη σε ένα ιδιόμορφο μικρό σε έκταση βράχο.
Η Μονή Ρουσάνου αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα.
Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων, είναι η δεύτερη κατά τη τάξη των μοναστηριών.
Η Μονή της Αγίας Τριάδας, με τα εκατόν σαράντα λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια.
Η Μονή του Αγίου Στεφάνου, δεσπόζει ακριβώς πάνω από τη πόλη της Καλαμπάκας.

Πως να έρθεις:

Από Αθήνα, με λεωφορείο από το σταθμό υπεραστικών γραμμών Λιοσίων για Τρίκαλα και από εκεί με ανταπόκριση για τη πόλη της Καλαμπάκας. Με τρένο, από το σταθμό Λαρίσης, υπάρχουν δρομολόγια απευθείας για Καλαμπάκα αλλά και με ανταπόκριση από το σταθμό Παλαιοφάρσαλο. Με αυτοκίνητο μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Από Θεσσαλονίκη, με λεωφορείο από τον σταθμό Υπεραστικών γραμμών Μακεδονίας, ομοίως για Τρίκαλα και από εκεί με ανταπόκριση. Με τρένο, από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης στη Μοναστηρίου. Με αυτοκίνητο είτε μέσω της Εγνατία Οδού, είτε από τα Τέμπη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση