Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος έχει τραβήξει χειρόφρενο στη Δράμα, σαν να έχει παγώσει στα καλύτερά μας χρόνια, σε εκείνη την εποχή της αθωότητας. Αποπνέει κάργα εϊτίλα, με εικόνες πάνω και πέρα από κάθε πραγματικότητα. Απλοϊκή, αφτιασίδωτη, αυθεντική, αρτίστικη, πολυσυλλεκτική, σινεφίλ, μεθυστική, η Δράμα σπάει όλα τα στερεότυπα.

Η Δράμα αν και δεν ήταν στην must-see λίστα των προορισμών μου, ομολογώ ότι ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Και ξέρεις κάτι, συνειδητοποίησα ότι τελικά δεν χρειάζεται να κυνηγούμε μόνο δημοφιλείς επικές περιπέτειες  αλλά αν κοιτάξουμε εκείνους τους under-the-radar προορισμούς θα ανακαλύψουμε την αληθινή ουσία του ταξιδιού. Και η Δράμα προσφέρεται για αντισυμβατικές ανακαλύψεις, αρκεί να μη μείνεις μόνο στο φτωχό περιτύλιγμα αλλά να δεις το πλούσιο περιεχόμενο της. Έχεις λοιπόν 48 ώρες για να γνωρίσεις την αντι-σταρ του Βορρά.

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα, που στο πέρασμα των αιώνων έχει γοητεύσει ξένους γεωγράφους, χρονογράφους και περιηγητές, είναι μια χούφτα πόλη απλωμένη κάτω από τις κορυφές του όρου Φαλακρού της Ανατολικής Μακεδονίας. Η πόλη των άφθονων νερών όπως είναι αλλιώς γνωστή, χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά που την περιβάλλουν έχει μακρά και σημαντική ιστορία που έρχεται από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι μια πόλη που έχει περάσει τις δικές της οδύσσειες, έχει γνωρίσει δόξες, έχει γευτεί την παρακμή, έχει δώσει πολλούς αγώνες εναντίον των κατακτητών της, από τους Ρωμαίους και τους Φράγκους, στους Οθωμανούς μέχρι και στα νεότερα χρόνια  ενάντια στην κατοχή των Βουλγάρων. Η εισροή των προσφύγων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο αλλά και την Ανατολική Θράκη που μετέφεραν στην νέα πατρίδα τον πολιτισμό τους διαμόρφωσαν την σημερινή πολιτισμική ταυτότητα της Δράμας. Μπορεί να καυχιέται άνετα για τα παρθένα δάση της, τον πλούσιο υδάτινο κόσμο της, την πολυσυλλεκτική κουζίνα της και την μακραίωνη ιστορίας που ξετυλίγεται μέσα από τις γειτονιές της. Αγαπά τις τέχνες, φιλοξενεί πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα με πιο γνωστό το Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, δοξάζει τη διονυσιακή λατρεία, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα του θεού Διόνυσου και καλλιεργεί εξαιρετικές ποικιλίες κρασοστάφυλλων, αποτελώντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

48 ώρες είναι αρκετές για να γνωρίσεις την πόλη, να γευτείς την τοπική κουζίνα της, να κάνεις μικρές αποδράσεις, να χαλαρώσεις στα πάρκα της, να απολαύσεις καλό κρασί, να θαυμάσεις διάφορες αρχιτεκτονικές επιρροές και να αποτυπώσεις σουρεαλιστικές καθημερινές εικόνες μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Η Δράμα είναι μια pocket size πόλη που περπατιέται εύκολα και γρήγορα και όπως θα ανακαλύψεις είναι απίστευτα προσιτή!

1η Ημέρα

“Στης Λεύκης” για μπουγάτσα

Η μέρα ξεκινά γλυκά “Στης Λεύκης” με ένα φλιτζάνι αρωματικό καφέ και φρέσκα εδέσματα που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου. Η εξυπηρέτηση και η φιλική ατμόσφαιρα προσφέρει αξία που ξεπερνά τη γεύση! Δοκίμασε τη λαχταριστή μπουγάτσα με κρέμα, τη λιχουδιά – έμβλημα της Βόρειας Ελλάδας με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Σερβίρεται σε κομματάκια πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα. Θα ξεσηκώσει τον ουρανίσκο σου!

Που | Εφέδρων Αξιωματικών 19, Δράμα

Βόλτα στις διάσημες Πηγές της Αγίας Βαρβάρας

«Εν μέσω της πόλεως Δράμας, έμπροσθεν του παλαιού τζαμιού, υπάρχει μεγάλη δεξαμενή αποτελούσα κέντρον συναθροίσεως. Τοιαύτη δεξαμενή, τοιούτος τόπος αναψυχής δεν υπάρχει ούτε εις την Ρούμελην, ούτε εν Περσία, ούτε εις το Μπαλχ, ούτε εις την Βουχάραν, ούτε εις το Χορασάν, ούτε εις την Γερμανίαν. Από εκατόν πηγάς αναβρύουσιν ύδατα καθάρια και διαυγή ως κρύσταλλος, ρεόντα εκ της μεγάλης δεξαμενής εις μικροτέρας,”  καταγράφει εντυπωσιασμένος στο βιβλίο ταξιδιών του ο Τούρκος περιηγητής Ελβιά Τσελεμπί κατά το 1660. Αιώνες μετά, το ίδιο εντυπωσιασμένοι παραμένουμε κι εμείς μπροστά στις πηγές της Αγίας Βαραβάρας, στο αξιοθαύμαστο αυτό πάρκο των  60 στρεμμάτων πάνω σε νερό που στολίζει τη πόλη της Δράμας. Είναι ένας πράσινος πνεύμονας μέσα στην καρδιά της πόλης, σαν κι εκείνους που συναντάς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και χαρίζει φρεσκάδα και ευεξία στους Δραμινούς και στους επισκέπτες. Θα περπατήσεις πάνω σε ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα σε λίμνες, ποταμάκια και καταρράκτες, κάτω από τεράστια πλατάνια που θα σου χαρίζουν τον ίσκιο τους τις ηλιόλουστες ημέρες, θα ταΐσεις τις πολύχρωμες πάπιες και τους κατάλευκους κύκνους, θα ξεκουραστείς στα αμέτρητα παγκάκια απολαμβάνοντας τον καταπραϋντικό ήχο των νερών. Θα αισθανθείς το πλούσιο άρωμα του καπνού σαν βρεθείς μπροστά στη παλιά καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου Έρμαν Σπήρερ που καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης και σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Στον παλιό μουσουλμανικό νερόμυλο του Ζώνκε θα αναβιώσεις όλη την κοινωνικοοικονομική ζωή του παρελθόντος , τότε που οι μυλωνάδες κινούσαν τη δύναμη του νερού  και οι μύλοι αποτελούσαν τόπο ανταλλαγής πληροφοριών και αξιών. Δικαίως η Δράμα διεκδικεί τον τίτλο της πόλης των νερών και το πάρκο μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Μη χάσεις | Τα γκράφιτι που κοσμούν τους τοίχους μέσα στο πάρκο. Ξεχωρίζει η Έναστρη Νύχτα του Βαν Γκόγκ.

Περπάτησε στην οδό Περδίκα, στο δρόμο του καπνού.

Είτε είσαι λάτρης της αρχιτεκτονικής είτε όχι τότε ένα πέρασμα από την οδό Πέρδικα επιβάλλεται για να νιώσεις την ψυχή της πόλης. Στην οδό Περδίκα ορθώνουν ακόμη το ανάστημα τους ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια και εγκαταλελειμμένα αρχοντικά οι παλιές καπναποθήκες. Είναι τα απομεινάρια του παρελθόντος, μιας ένδοξης εποχής τότε που η Δράμα γνώριζε την ακμή και την άνθηση. Ταξίδεψε λοιπόν σε περασμένες δεκαετίες και ξέθαψε τις ξεχασμένες ιστορίες  που ακόμη σιγοψιθυρίζουν οι ξεφτισμένες κεραμιδοκόκκινες καπναποθήκες! Στον αριθμό 10 συναντάς τη καπναποθήκη Πορτοκάλογλου.  Είναι ένα υπέροχο και εμβληματικό κτίριο, πραγματικό έργο τέχνης που κατασκευάστηκε το 1904 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrad Von Villas, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαμορφώσει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ταυτότητα της Δράμας με τα έργα του. Άλλο ένα στολίδι της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία  βρίσκεται αφημένο στη τύχη του στην οδό Πέρδικα 17 & Νίκης και είναι η καπναποθήκη Αθανασοπούλου.

Η ιστορία μοιάζει να χάνεται στην συμβολή των οδών Περδίκα & Παπαϊωάννου εκεί που μαραζώνει το παλιό αρχοντικό του 1930, γνωστό ως οικία Παμπούκα. Δε γίνεται να μην μελαγχολήσεις  μπροστά στην εικόνα αυτής της επιβλητικής  διώροφης  κατοικίας με το χαρακτηριστικό στυλ εκλεκτικισμού που περιμένει την ανάδειξή του και την συντήρηση του.

Εξερεύνησε την παλιά πόλη

Η παλιά πόλη της Δράμας ήταν η ελληνική συνοικία επί της τουρκοκρατίας και απλώνεται στα στενά δρομάκια της άλλοτε εμπορικής Ελευθερίου Βενιζέλου. Σε αυτή τη περιοχή είναι κρυμμένα σημαντικά ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά μνημεία: ο ναός της Αγίας Σοφίας που είναι το παλαιότερο κτίριο της πόλης του 10ου αιώνα, τα βυζαντινά τείχη του 11ου αιώνα που τα βρίσκεις μέσα σε αυλές, δίπλα σε ναούς, σε ξέφραγα χωράφια, η εκκλησία των Ταξιαρχών με τον ζωγραφικό διάκοσμο της πρώτης 20ετίας του 14ου αιώνα στο εσωτερικό της, το παραδοσιακό καφενείο “Ελευθερία” που άνοιξε στις αρχές του 20αιώνα μετά την απελευθέρωση της πόλης και σε γεμίζει νοσταλγία, δίπλα από τον μητροπολιτικό ναό στέκει η παλιά μητρόπολη που χτίστηκε πάνω σε βυζαντινό ναό και ανήκει στις τρίκλητες βασιλικές, στο τέλος της Ελευθερίου Βενιζέλου στέκει ο Ανδριάντας του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα και ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ενίσχυση του ελληνισμού μέσω της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Θέλεις να νιώσεις τον παλμό της σύγχρονης ζωής με πινελιές 50s και 60s; Τότε, σεργιάνισε στους γραφικούς πεζόδρομους στα πέριξ της οδού Βενιζέλου που περιστοιχίζονται από παλιά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακά ταβερνάκια, ρομαντικά cafe και εναλλακτικά κοκτέιλ bar. Χάζεψε τις βιτρίνες των ανεξάρτητων μπουτίκ και κάνε πρόβα άλλης εποχής στο σοκάκι που συγκεντρώνει τις μοδίστρες της περιοχής. Απαραίτητη στάση στη Κοκόνα για ζουμερά πεϊνιρλί και πεντανόστιμες χειροποίητες πίτες και συνέχισε με ένα μυρωδάτο καφεδάκι στο εξωτικό Ginger. Χρώματα, αρώματα και ρετρό ατμόσφαιρα, αυτή πόλη ξέρει να σε χαλαρώνει!

Tip | Το καλύτερο σημείο για να δεις από κοντά τα βυζαντινά τείχη είναι εισβάλλοντας σε ένα χωράφι στην οδό Κουντουριώτου πριν τη συμβολή της με την Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στα οθωμανικά μνημεία 

Τεμένη, τεκέδες και λουτρά το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο στη Δράμα. Η άλλοτε μουσουλμανική συνοικία απλώνεται γύρω από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για την ιστορία, η πόλη απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1913 και είχε να αντιμετωπίσει από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και τη βουλγαρική απειλή όπως και όλη η Μακεδονία. Το πιο σημαντικό μνημείο που δεν πρέπει να χάσεις είναι το Σαντιρβάν Τζαμί που εντυπωσιάζει με τις ζωντανές ζωγραφιές στη πρόσοψη του. Από οθωμανικό τέμενος σε γραφεία τοπικής εφημερίδας και σήμερα ανακαινισμένο σε χώρο πολιτισμού. Έχει κι αυτό τη δική του ιστορία όπως και ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται, οδός Άρμεν προς τιμήν ενός εικοσάχρονου Μακεδονομάχου που φυλακίστηκε και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στη πλατεία της Δράμας ύστερα από την επιτυχή  αποστολή του να εναντίον του Βούλγαρου αρχικομιτατζή Πλάτσεφ το 1905. Δεν θα έχεις την ευκαιρία να δεις το ερειπωμένο μέχρι πρόσφατα Αράπ Τζαμί γιατί βρίσκεται ακόμη υπό εργασίες αναστήλωσης. Εκεί απέναντι στη πλατεία Δικαστηρίων υπάρχει οθωμανικό συντριβάνι το οποίο έχει ανακατασκευαστεί.

Κλείδωσε την αγάπη σου στη Δράμα

Κλείδωσε το λουκετάκι σου στη Δράμα και να πέταξε το κλειδί στο συντριβάνι. Που; Σε μια από τις μεταλλικές κόκκινες καρδιές που έχουν τοποθετηθεί στο Δημοτικό Κήπο! Στη συνέχεια απόλαυσε μια ρομαντζάδα στα πλακόστρωτα μονοπάτια του, κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια. Πέρνα ανάμεσα από τα μαρμάρινα μνημεία που κοσμούν το πάρκο μέχρι να βρεθείς κάτω από το φωτεινό άγαλμα της Ελευθερίας, ένα εξαιρετικό έργο δύο Τήνιων γλυπτών, του Γιαννούλη Χαλεπά και του Λάζαρου Λαμέρα. Κάθε Χριστούγεννα ο Κήπος μεταμορφώνεται σε μια παραμυθένια πόλη, την Ονειρούπολη της Δράμας, χαρίζοντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.

Παραδοσιακές Γεύσεις

Μετά από μια γεμάτη ημέρα, σίγουρα θα ψάχνεις ένα μέρος  να χαλαρώσεις και να απολαύσεις αυθεντικές τοπικές γεύσεις. Επέστρεψε ξανά λοιπόν στα ζωντανά σοκάκια της Ελευθερίου Βενιζέλου και πιάσε τραπέζι στο Τεμπελαρχείο. Ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, απλό αλλά πολύ περιποιημένο με πιάτα που περικλείουν τη γαστρονομική παράδοση της Δράμας, από παστουρμάδες και καβουρμάδες έως τα περίφημα λουκάνικα του Βώλακα.

Extra tip :  Συνόδεψε το γεύμα σου με βιολογικό κρασί. Άλλωστε η Δράμα πρωταγωνιστεί στην ελληνική οινική σκηνή με τα εννέα οινοποιία της να δημιουργούν εξαιρετικές ετικέτες.

2η Ημέρα

Κυνήγι στους κήπους των γλυπτών

Ένα διαφορετικό μουσείο φιλοξενείται στη Δράμα και είναι ένας open air κήπος με γλυπτά. Για να είμαι ακριβής είναι δύο, και γειτονικοί , το Πάρκο του Διοικητήριου και το Πάρκο Κυπρίων. Αφιέρωσε λίγο χρόνο από το όμορφο πρωινό σου για να εξερευνήσεις και να παρατηρήσεις τη πράσινη τέχνη. Οι κήποι είναι γεμάτοι με υπέροχα καλλιτεχνικά γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα. Αυτά τα γλυπτά σμιλευμένα με μάρμαρο της περιοχής αποτελούν κληρονομιά του Καλλιτεχνικού Μαϊού μιας εκδήλωσης στις αρχές του 2000 που γλύπτες από όλο το κόσμο συναντήθηκαν και δημιούργησαν τέχνη και πολιτισμό. Η Δράμα αγαπάει τη τέχνη και φαίνεται ότι και η τέχνη αγαπάει τη Δράμα!

Άγαλμα Νίκης Δράμας | Δεν είναι κάποιο κρυμμένο αξιοθέατο αλλά ένα μπρούτζινο Άγαλμα 3,80μέτρων που στήθηκε το 2013 ως σύμβολο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Βρίσκεται κοντά στον Κήπο των Αγαλμάτων στην οδό Βεργίνας.

Εξόρμηση στα χωριά Βώλακα και Γρανίτη

Οδήγησε 36 χλμ για να βρεθείς στο χωριό του “λευκού χρυσού” τον ορεινό Βώλακα. Από μακριά θα σου κεντρίσει τη προσοχή η κατακόκκινη θάλασσα από κεραμοσκεπές και από επάνω τους οι λαβωμένες από τις εξορύξεις πλαγιές του Φαλακρού. Από κοντά θα σε αιχμαλωτίσουν οι εικόνες με τα ημιάγρια άλογα που βόσκουν στην κοιλάδα του Φαλακρού. Ο Βώλακας είναι η πατρίδα του λευκού μαρμάρου, με την ξεχωριστή ποιότητα του να το καθιστά σε υψηλή θέση στη διεθνή αγορά. Είναι το χωριό των καλοφαγάδων, με πρώτες επιλογές στη παραδοσιακή κουζίνα του τα ξακουστά βωλακιώτικα λουκάνικα και το κατσικάκι στο φούρνο. Επίσης, είναι τόπος που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις. Το χωριό φημίζεται για τα διονυσιακά δρώμενα στις 7 & 8 Ιανουαρίου αναβιώνοντας τα έθιμα των Αράπηδων και της Μπάμπως. Περιηγήσου στους δρόμους του χωριού να δεις  τα παραδοσιακά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές, τα αφουγκραστείς τη καθημερινή ζωή των ντόπιων και να αντηχήσουν στα αυτιά σου οι φωνές των παιδιών που τρέχουν στις γειτονιές του χωριού. Ο γραφικός Γρανίτης είναι ακόμη ένα ορεινό χωριό της Δράμας στο δρόμο προς το Κάτω Νευροκόπι. Πήρε το όνομά του από τα παλιά λατομεία της περιοχής που έβγαζαν κυβόλιθους γρανίτη. Χτισμένο αμφιθεατρικά, πνιγμένο μέσα δάση οξιάς και ελάτης, έχει εξαιρετικό και υγιεινό κλίμα. Το 1929 μάλιστα ξεκίνησε να χτίζεται το Σανατόριο Γκιουρέτζικ αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Σήμερα, το πέτρινο συγκρότημα αποτελεί spooky κάδρο για τις φωτογραφικές μηχανές μας. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά εκκλησία των Ταξιαρχών στον παλιό οικισμό αλλά και κάποια σπίτια που διατηρούν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας το χωριό έχει δυο σηματοδοτημένα μονοπάτια, ένα μικρό κυκλικό (9χλμ) και ακόμη ένα πιο απαιτητικό (21χλμ) που καταλήγει στην κορυφή του Αγίου Παύλου στα 1770μέτρα. Κάθε Σεπτέμβρη μάλιστα οργανώνεται ένας ξεχωριστός αγώνας, γνωστός ως Granitis Trails, που περνά από τα δυο μονοπάτια. Αν έχεις χρόνο περπάτησε στα γρανιτένια μονοπάτια του μικρού χωριού με τη μεγάλη και πλούσια φύση.

Οχυρό Λίσσε

Εδώ Κάτω Νευροκόπι, η Σιβηρία της Ελλάδος, όβερ. Στο λόφο πάνω από το χωριό Οχυρό βρίσκεται το Οχυρό Λίσσε που αποτελεί τμήμα των οχυρωτικών συγκροτημάτων της “Γραμμής Μεταξά”, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 6,7 & 8 Απριλίου ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον Γερμανών και Βουλγάρων και παρόλο τις ισχυρές επιθέσεις το Οχυρό Λίσσε δεν καταλήφθηκε παρά παραδόθηκε με τη συνθηκολόγηση της Ελλάδος. Υπόγειες στοές, καμουφλάζ, πολυβολεία και ένα μουσείο! Θα γίνεις μάρτυρας της ιστορίας και θα ανακαλύψεις το αθέατο φρούριο που αποτελεί τη “Ναυαρχίδα της Γραμμής Μεταξά”. Σε πιάνει δέος! Ανέβα τα πέτρινα σκαλοπάτια του λόφου για να βρεθείς κάτω από το ογκώδες ομοίωμα μαχητού των οχυρών.

Ήξερες ότι | Είναι το μοναδικό οχυρό το οποίο δεν έπεσε από ναζιστικές δυνάμεις. Για την επίσκεψη στο μουσείο επικοινώνησε με το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Γεύμα στην αποβάθρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας το εστιατόριο Καρβουνιάρης σε περιμένει να επιβιβαστείς σε ένα νοσταλγικό γαστρονομικό ταξίδι. Η αίθουσα αναμονής έχει μετατραπεί σε ένα εκλεπτυσμένο χώρο δίνοντας ζωή ξανά στο κτίριο του ιστορικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας. Με κεντροευρωπαϊκό στύλ και την αισθητική των Γάλλων αρχιτεκτόνων, η γραμμή κατασκευάστηκε το 1895 συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με τη Κωνσταντινούπολη και θεωρείτο η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction. Κάθισε στην αποβάθρα του σταθμού χωρίς αποσκευές σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό,  και απόλαυσε τα εξαιρετικά πιάτα που σερβίρει ο Καρβουνιάρης.  Το εστιατόριο συνδυάζει το άρωμα της παλιάς εποχής με τη μοντέρνα αισθητική και την άψογη εξυπηρέτηση.

Tip | Σκαρφάλωσε στη μεταλλική γέφυρα για πανοραμικές εικόνες.

Δόξα Δράμας

Μη φύγεις από τη πόλη χωρίς μια επίσκεψη στο γήπεδο των Μαυραετών του Βορρά. Η Δόξα Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού ως η πρώτη επαρχιακή δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ιστορικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1918 με έμβλημα τον Μαυραετό που αντικατέστησε το τριφύλλι. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο με βασικό το μαύρο στις φανέλες των πρώτων εμφανίσεων ως ένδειξη πένθους στους ποδοσφαιριστές της Δόξας που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο. Μια μικρή πόλη με μια μεγάλη ιστορία!

Πως θα φθάσεις στη Δράμα

Αποστάσεις :

Αθήνα : 345χλμ

Θεσσαλονίκη : 145χλμ

Καβάλα : 36χλμ

Η Δράμα δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο αλλά μπορείς να εξυπηρετηθείς από το κοντινότερο της Καβάλας ή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει επίσης η επιλογή  του υπεραστικού λεωφορείου με δύο καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα και συχνά δρομολόγια ανά μια περίπου ώρα από Θεσσαλονίκη.

Που θα μείνεις

Στο Xenia Hotel το οποίο αποτελεί σταθερή αξία για μια άνετη διαμονή στη καρδιά της πόλης.