Κάθε βόλτα στο ιστορικό κέντρο της  Αθήνας είναι μια νέα εμπειρία που σε κάνει ν΄αγαπήσεις την πρωτεύουσα ακόμη περισσότερο. Σήμερα θέλω να σου παρουσιάσω τον σύντομο self-guided κυκλικό περίπατο μου γύρω από την Ακρόπολη. Σε αυτή τη διαδρομή που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο θα απολαύσεις  όμορφες εικόνες και θα θαυμάσεις τον ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και καλλιτεχνικό πλούτο αυτής της περιοχής.

Ο κυκλικός περίπατος

Θα περπατήσεις κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου στις γειτονιές της Πλάκας, του Μακρυγιάννη και του Θησείου. Αυτή η βόλτα περνά μέσα από συναρπαστικά κτίρια, ιστορικούς δρόμους, παραδοσιακά μαγαζάκια, σπουδαία μουσεία, βυζαντινές εκκλησίες και σημαντικά μνημεία. Θα γεμίσεις μελωδίες και συναισθήματα με τις μουσικές και τις ερμηνείες των street performers που αποτελούν την πραγματική ψυχή αυτής της διαδρομής. Θα σεργιανίσεις σε ζωντανά σοκάκια και θα συναντήσεις νοσταλγικά café και εκλεκτά ταβερνάκια που βάζουν άρωμα και αυθεντική γεύση στη βόλτα σου.

Self-guided περίπατος γύρω από την Ακρόπολη

Αυτή η συναρπαστική περιήγηση του κέντρου ξεκινά από το σταθμό του μετρό Ακρόπολης. Μπορείς να φθάσεις εκεί με μετρό, λεωφορείο, ποδήλατο ή με τα πόδια από άλλες γειτονικές περιοχές. Όταν βγεις από τον σταθμό ανηφόρισε στην οδό Μακρυγιάννη, διέσχισε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μπες στη γειτονιά της Πλάκας από την οδό Βύρωνος. Αυτός ο μικρός δρόμος φαίνεται να σκορπάει  αιγαιοπελαγίτικη αύρα με τα τουριστικά μαγαζάκια του, όπου μπορείς να βρεις αναρίθμητους μικρούς θησαυρούς. Στο τέλος του δρόμου θα βρεθείς στο πιο σπουδαίο σωζόμενο χορηγικό μνημείο της αρχαιότητας, το Μνημείο Λυσικράτους που χτίστηκε το 335-334 π.Χ. και βρίσκεται ακέραιο στη θέση του στην ομώνυμη πλατεία.

Συνέχισε στην οδό Σέλλεϋ που φέρει το όνομα του Άγγλου ρομαντικού ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ και δίνει τη σκυτάλη της στην οδό Τριπόδων. Αυτός είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας διατηρώντας το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες. Καθώς προχωράς ρίξε μια ματιά στα τελευταία εναπομείναντα δείγματα της λαϊκής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, όπως η οικία Κοκοβίκου από την ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” στην οδό Τριπόδων 32. Οι ταλαντούχοι μουσικοί του δρόμου που έχουν στήσει το μικρό πάλκο τους μπροστά από την οικία είναι η έξτρα πινελιά που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το κάδρο της παλιάς λαϊκής Αθήνας. Αυτές οι εικόνες που ξεπετάγονται απροσδόκητα μπροστά σου, είναι που κάνουν αυτή τη γειτονιά μοναδική!

Περπάτησε μέχρι να συναντήσεις το οίκημα που στεγάζεται το Al Hammam Traditional Baths και στρίψε αριστερά την οδό Ραγκαβά και αμέσως δεξιά στην οδό Πρυτανείου. Καθώς προχωράς θα περάσεις μπροστά από ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά. Μπορείς να εισέλθεις στο εσωτερικού του ναού και μεταξύ των άλλων να θαυμάσεις τη μικρή κρεμαστή καμπάνα που έχει μεγάλη ιστορία. Είναι η πρώτη καμπάνα που τοποθετήθηκε σε εκκλησία μετά την επανάσταση του ’21 και η πρώτη που σήμανε την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 12 Οκτωβρίου του 1944.

Μόλις βγεις από το ναό ανηφόρισε την οδό Πρυτανείου μέχρι την συμβολή της με την οδό Ερεχθέους. Στρίψε δεξιά και κατέβα τα πρώτα σκαλάκια. Στα αριστερά σου βρίσκεται άλλο ένα αξιόλογο μεταβυζαντινό και θρησκευτικό μνημείο, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου ή αλλιώς ο ναός των Αγίων Ανάργυρων, μια μικρή μονή που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.  Είναι ο πρώτος ναός που φθάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης. Αν είναι ανοιχτός μη χάσεις την ευκαιρία να τον επισκεφτείς και να περιηγηθείς στον γαλήνιο προαύλιο χώρο του. Κατέβα τα γραφικά σκαλάκια που οδηγούν μέσα από πανοραμικά στιγμιότυπα και απλωμένα τραπεζάκια στην οδό Λυσίου. Στέκεσαι κάτω ακριβώς από την πολυφωτογραφιζόμενη βουκαμβίλια της Πλάκας και έξω από το ιστορικό cafe Μελίνα. Αυτή εδώ η γωνιά απεικονίζει τη νοσταλγική πλευρά της Αθήνας. Ακολούθησε προς τα αριστερά την οδό Λυσίου μέχρι να φθάσεις στα πέτρινα σκαλάκια της οδού Μνησικλέους. Ανεμελιά, ζωντάνια, χρώματα – τα διάσημα σκαλιά της Μνησικλεόυς έχουν αποτελέσει κινηματογραφικό σκηνικό για πολλές ταινίες.

Ανέβα τα πιο ρομαντικά σκαλιά της Αθήνας και κάνε απαραίτητα μια στάση στο κουκλίστικο cafe Γιασεμί για να πάρεις ζεστό κρασί με μπαχαρικά και συνέχισε στρίβοντας δεξιά στην οδό Θρασυβούλου.

Εδώ άλλη μια σκηνή του ελληνικού κινηματογράφου σε περιμένει, μια τοιχογραφία από την ταινία “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο”.  Αυτό το μικρό πλακόστρωτο σοκάκι, χωμένο μακριά από την πολυκοσμία φωτίζεται από τα βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις διώροφα και νεοκλασικά του. Στη συμβολή του με την οδό Αλιμπέρτη θα δεις τον  Ι.Ναό της Παναγίας Χρυσοκαστριώτισσας του 12ου αιώνα.

Καθώς προχωράς θα συναντήσεις την οδό Κλεψύδρα με το ομώνυμο cafe που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να σταματήσεις για ένα σνακ ή ένα γρήγορο γεύμα ατενίζοντας εκπληκτική θέα. Μη παραλείψεις να χαζέψεις τον πάγκο με τα βιβλία στην απέναντι γωνία, ίσως ανακαλύψεις κάτι εξαιρετικό! Κατέβα την οδό Κλεψύδρας και απόλαυσε την έκρηξη των χρωμάτων της και των αρωμάτων της μέχρι το τέρμα της που συναντά την οδό Λυσίου.

Εδώ άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας σε περιμένει, η Ρωμαϊκή Αγορά που χρηματοδοτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα. Στρίψε αριστερά στην οδό Λυσίου και αφιέρωσε λίγα λεπτά για να παρατηρήσεις τους Αέρηδες, θεωρείτε ο αρχαιότερος μετεωρολογικός – ωρομετρικός σταθμός του κόσμου, αλλά και την Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς.

Όταν τελειώσεις συνέχισε στην οδό Πολυγνώτου, όπου φιλοξενεί λαμπρά νεοκλασικά του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πρωθυπουργική κατοικία του Ιωάννη Κωλέττη στο τέλος του δρόμου αριστερά. Μπες στον χωματόδρομο που περνά ανάμεσα από την Αρχαία Αγορά και τον λόφο του Άρειου Πάγου και οδηγεί μπροστά από το θερινό σινεμά Θησείον στην Αποστόλου Παύλου. Στρίψε αριστερά και ακολούθησε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο σε μια απολαυστική βόλτα γεμάτη χαλαρή διάθεση και ενέργεια.

Ύψωσε το βλέμμα σου και κοίταξε την Ακρόπολη που σε συντροφεύει απροκάλυπτα πια, μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής. Όταν φθάσεις στη διασταύρωση στο τέλος της Αποστόλου Παύλου, κάνε αριστερά στον πιο δημοφιλή και πιο όμορφο πεζόδρομο της Αθήνας, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Λίγα μέτρα παρακάτω ακολούθησε αριστερά την πινακίδα σήμανσης που μέσα από ένα πλακόστρωτο καλντερίμι σε οδηγεί μπροστά από το αρχαίο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αφού θαυμάσεις αυτό το υπέρλαμπρο και μεγαλοπρεπή μνημείο κατέβα τα μαρμάρινα σκαλιά για να βρεθείς ξανά στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Κάνε αριστερά και συνέχισε τον ευχάριστο περίπατο όπου οι εποχές συγκατοικούν με τα αθάνατα μνημεία να συγκινούν. Στο πέρασμα σου παρατήρησε τις προσόψεις των κτιρίων που αποτυπώνουν την αρχιτεκτονική αστική ιστορία της Αθήνα και θαύμασε τα έργα τέχνης καταπληκτικών δημιουργών.

Θα περάσεις από το πολιτιστικό διαμαντάκι που προστέθηκε τελευταίο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και δεν είναι άλλο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Αν έχεις διάθεση κάθισε στα σκαλάκια του για να ξαποστάσεις πριν τελειώσει αυτή η βόλτα. Λίγα μέτρα παρακάτω συναντάς και πάλι την οδό Μακρυγιάννη και τελειώνει ο self guided κυκλικός περίπατος γύρω από την Ακρόπολη.

Σχετικές Πληροφορίες

Διάρκεια περιπάτου : 1,5 – 3:30 ώρες περίπου (εξαρτάται από τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε μνημεία και cafe).

Για την είσοδο σε εκκλησίες και μνημεία ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.

Ελπίζω να σου άρεσε αυτός ο κυκλικός περίπατος γύρω από την Ακρόπολη και να σε ενέπνευσε να βγεις εκεί έξω και να περπατήσεις στην όμορφη Αθήνα μας!