Αρίσταρχος –Νεραϊδοράχη, στην ανεμοδαρμένη οροσειρά του Χελμού. Στα ύψη, αγγίζουμε τα 2340 μέτρα. Ίσως στη κορυφή του πιο σκοτεινού σημείου της Ευρώπης. Κύματα ανέμου μας δίνουν κίνηση, ρυθμό, και σαν ουράνια σώματα αιωρούμαστε σε μαγικό χορό. Κάπου εκεί στις παρυφές του σύμπαντος.

«Όλα στο σύμπαν έχουν ρυθμό, όλα χορεύουν.»

Αυτή ήταν η τελευταία μου hiking εξόρμηση πριν το lockdown season II, στον Χελμό . Μια ανάβαση ξεχωριστή και δυνατή, που προκαλεί τον θαυμασμό αλλά κυρίως τη φαντασία. Ένα μονοπάτι που δεν σε οδηγεί απλά στη κορυφή, σε πάει πιο πέρα από τον ουρανό, σου ανοίγει ένα παράθυρο στο σύμπαν. Η πραγματικότητα ξεπέρνα τη φαντασία. Δεν κατακτάς το βουνό αλλά τον ίδιο σου τον εαυτό και είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα του κόσμου μας. Απόκοσμα συναισθήματα σε απόκοσμο τοπίο, στον άγνωστο μέχρι σήμερα για εμένα Χελμό.

ΧΕΛΜΟΣ

Τα αρχαία Αροάνια Όρη γνωστότερα ως Χελμός είναι ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης, μια πέτρινη κορώνα με κορυφές διαμαντάκια, όπως η Ψηλή Κορυφή, η Νεραϊδοράχη, ο Προφήτης Ηλίας, και στέφεται επάξια ο βασιλιάς της βόρειου Πελοποννήσου. Μια οροσειρά που στα σπλάχνα της κρύβει μεγάλη ιστορία και πλούσια μυθολογία. Ψηλά στο Χελμό πηγάζουν τα  Ύδατα της Στυγός όπου η Θέτιδα βάπτισε τον Αχιλλέα για να τον κάνει άτρωτο. Σε αυτά τα ιερά νερά ορκίζονταν οι Θεοί, ακόμη και ο Ήλιος, δίνοντας τον πιο μεγάλο και βαρύ όρκο.  Τα νερά ολοκληρώνουν το αθάνατο ταξίδι τους  στον ποταμό Κράθη. Πίσω στο παρόν, με τα μάτια στραμμένα προς στο μέλλον γιατί  η ιστορία συνεχίζει  να γράφεται με το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος.

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ

Εδώ στα 2340μέτρα στη κορυφή Νεραϊδοράχη τη δεύτερη υψηλότερη του Χελμού, έχει «καρφωθεί» το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.  Η επιλογή της τοποθεσίας μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είναι  η χαμηλότερη της Ευρώπης σε φωτορύπανση δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον Αρίσταρχο να διεισδύει στο σύμπαν. Το όνομά του το πήρε από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αρχαίο Έλληνα αστρονόμο, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού μοντέλου : το κέντρο του γνωστού σύμπαντος είναι ο ήλιος και όχι η Γη.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ-ΝΕΡΑΪΔΟΡΑΧΗ

Τη παρθενική μου αυτή εξόρμηση στον Χελμό είχα τη χαρά να τη μοιραστώ με παλιούς αλλά και νέους φίλους, την ομάδα του Happy Trails. Εξοπλισμένοι με τη καλύτερη παρέα είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον «άτρωτο» Χελμό. Η ανάβαση μας ξεκινάει από το parking του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, στη θέση Ξερόκαμπος. Θα κινηθούμε στη καρδιά του χιονοδρομικού και θα « σκίσουμε» τις πίστες του, όπως θα έκαναν οι έμπειροι σκιέρ! Μοναδικό εμπόδιο,ο ανήφορος που από ότι φαίνεται θα γίνει ο καλύτερος μας φίλος! Το τοπίο γυμνό και άγονο. Ο Αρίσταρχος φαντάζει ακόμη μακρινός.

Στη πίστα της Στύγας η διαδρομή δυσκολεύει κι άλλο. Η κλίση αυξάνεται. Μετά από δυόμισι ώρες ανάβασης και νικώντας και το τελευταίο κομμάτι ανηφόρας ορθώνεται μπροστά μας το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος.

Η έλλειψη βλάστησης, η σιωπή του βουνού, η δύναμη του ανέμου, τα πυκνά σύννεφα που πλέκονται σαν πέπλα το ένα μέσα στο άλλο κάνει το σκηνικό εξωπραγματικό . Μια απίστευτη ενέργεια μας διαπερνάει. Είμαστε κομμάτι του γαλαξία.  Αφού πάρουμε τις ανάσες  μας και ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας.

Στα αριστερά μας και διαδοχικά συναντάμε τον τερματισμό του λιφτ του χιονοδρομικού και μετά από δέκα λεπτά τη κορυφή της Νεραϊδοράχης. Η θέα μοναδική, τα συναισθήματα έντονα. Ταράχτηκε το είναι μας, εδώ επάνω. Συνδεθήκαμε με το σύμπαν.

Ότι ανεβαίνει όμως κατεβαίνει. Επιστροφή στο γήινο χρονοχώρο. Η συναρπαστική αυτή εμπειρία κλείνει με την επίσκεψή μας στα όμορφα Καλάβρυτα.