Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σου άλλη μια απόδραση – αστραπή από την Αθήνα μέχρι την Ορεινή Αχαΐα. Και υπόσχομαι, πως σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Προορισμός της μονοήμερης εκδρομής μας, η συναρπαστική Λίμνη Τσιβλού και το γραφικό χωριό Ζαρούχλα.

Ο ορεινός όγκος της Αχαΐας είναι πλούσιος σε φυσική ομορφιά και αποτελεί ιδανικό σκηνικό για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Εκτός από τον all time classic προορισμό, τα Καλάβρυτα, κρύβει πολλούς θησαυρούς και είναι γεμάτος εκπλήξεις. Παραδοσιακά χωριά, αγέρωχα βουνά, επιβλητικές κορυφές, καταπράσινα δάση, λίμνες, ποτάμια, γεωλογικά μνημεία. Και όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα!

ΑΘΗΝΑ- ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ
Αθηνών – Κορίνθου με το GPS να μετράει γύρω στα 167 χλμ. Δυόμισι περίπου ώρες σε χωρίζουν από το μικρό θαύμα της Αχαϊκής γης. Βγες στην έξοδο Αιγείρα και ακολούθησε σύμφωνα με τη σήμανση τον επαρχιακό δρόμο Ακράτας- Ζαρούχλας. Μια ανηφορική διαδρομή ξεκινάει με θέα από τη μια μεριά τον Κορινθιακό κόλπο που ξεμακραίνει και από την άλλη τις βαθιές ορεινές χαράδρες που ορθώνονται μπροστά σου! Μετά από 24χλμ περίπου και αρκετό στροφιλίκι η μεταλλική ταμπέλα θα σου υποδείξει να στρίψεις δεξιά για να βρεθείς στη Λίμνη Τσιβλού. Η Ζαρούχλα απέχει από εκεί άλλα 10χλμ.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Μέσα στην αγκαλιά του ορεινού τοπίου της Αχαΐας, στους πρόποδες του Χελμού είναι χωμένη η μικρή, φυσική και γοητευτική λίμνη Τσιβλού. Ο μικρός αυτός παράδεισος βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ και η ομορφιά του παραπέμπει σε αλπικό σκηνικό. Ομορφιά που είναι δημιούργημα μιας βίαιης γεωλογικής κατολίσθησης. Η ιστορία της ξεκινά με μια καταστροφή,καταστροφή που γέννησε ένα θαύμα. Ήταν 24 Μαρτίου του 1913, όταν η πλαγιά του βουνού Γερακάρη, που ήταν χτισμένο το χωριό Συλίβαινα, αποκολλήθηκε και έφραξε τον ποταμό Κράθη, δίπλα από τον οικισμό Τσιβλό. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα οι κάτοικοι της Συλίβαινα είχαν εγκαταλείψει το χωριό λόγω των ύποπτων και συχνών γεωλογικών φαινομένων. Ένα ολόκληρο χωριό σβήστηκε από το χάρτη και μια γαλάζια κουκκίδα προστέθηκε, η Λίμνη Τσιβλού.

Η ΛΙΜΝΗ

Η λίμνη Τσιβλού είναι μια αποκάλυψη και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε μαγνητίσει η εικόνα της .Το μάτι σου δεν θα χορταίνει τόση ομορφιά και η ψυχή σου δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην ατάραχη γοητεία της. Οι ηλιαχτίδες σκορπίζουν το φως στα σμαραγδένια της νερά και μια λάμψη απλώνεται σε ολόκληρο το τοπίο. Περιβάλλεται από ένα δάσος πεύκων, ελάτων, βελανιδιών και υδρόβιων δένδρων που αγγίζει τις όχθες της και την κάνει ακόμη πιο μαγευτική. Μπορείς να κάνεις το γύρο της λίμνης ακολουθώντας τα μονοπάτια της. Υπέροχες πράσινες διαδρομές που μια σε ανεβάζουν σε μικρά υψίπεδα με θέα και μια σε κατεβάζουν δίπλα στην όχθη της. Είναι ιδανικό μέρος για πικ νικ. Περιμετρικά υπάρχουν ξύλινα τραπεζάκια που μπορείς να απλώσεις τα ταπεράκια σου ή να στρώσεις το καρό τραπεζομάντιλο κάτω στη καταπράσινη αχαϊκή γη.

 

Αν πάλι δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις καλαθάκι, μη σκας! Υπάρχουν δυο παραδοσιακές ταβέρνες. Η μια είναι ο Παράδεισος -όνομα και πράμα- σε μια φανταστική τοποθεσία δίπλα στη λίμνη που πάει και καλοστρωμένος χωματόδρομος. Και η άλλη είναι το Πέτρινο που βρίσκεται λίγο πριν τη λίμνη. Έχει τη φήμη της καλύτερης ταβέρνας της περιοχής με θεϊκές γεύσεις από ντόπια υλικά. Επιβεβαιώνω! Οι πιο τολμηροί μπορούν ακόμη και να κολυμπήσουν. Προσφέρεται για δροσερές βουτιές αφού τα νερά της είναι πεντακάθαρα. Προσοχή όμως γιατί είναι και βαθιά. Μια εμπειρία που σίγουρα μένει αξέχαστη! Αυτό που κυρίως επιβάλλεται να κάνεις στη λίμνη, είναι απλά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το τοπίο. Να είσαι σίγουρος ότι θα βιώσεις όλες τις αισθήσεις σου!

ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Άλλαξε σκηνικό και ετοιμάσου για εκδρομή στο χωριό. Η Ζαρούχλα είναι ένα από τα πέτρινα ορεινά χωριά της Αχαΐας και συγκαταλέγεται στα λεγόμενα Κουκλινοχώρια. Χτισμένη σε υψόμετρο 1020 μέτρων, κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα του αυθεντικού χωριού στο φυσικό περιβάλλον με ελάχιστες παρεμβάσεις. Είναι ένα μικρό χωριό και όλη του η κοινωνική ζωή αναπτύσσεται στον χαρακτηριστικό πλακόστρωτο πεζόδρομο που φιλοξενεί δυο – τρεις ταβέρνες και Café. Η πραγματική ομορφιά του όμως κρύβεται στις γύρω γειτονιές του. Περπάτησε στα σοκάκια της και θαύμασε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της με τους εντυπωσιακούς πύργους της. Κάποιοι έχουν εγκαταλειφθεί και κάποιοι έχουν αναστηλωθεί, ο Πύργος του Παπαδημητρόπουλου και ο Πύργος του Χαραλάμπη είναι δείγματα αυτής της παράδοσης.  Αυτός που ξεχωρίζει και στέκει αγέρωχα στο χρόνο είναι ο οχυρωμένος ο Πύργος της Ζαρούχλας, γνωστός ως Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα.

Ένα διατηρητέο μνημείο που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως ξενώνας. Θα συναντήσεις μεταβυζαντινές εκκλησίες με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και μοναδικές τοιχογραφίες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο πέτρινος κοιμητηριακός ναός του Αγίου Δημητρίου και μετά το ρέμα η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η τελευταία χτίστηκε γύρω τον 15ο και 16ο αιώνα και εντυπωσιακό είναι το αυτοσχέδιο καμπαναριό της που μαρτυρά την ιστορικότητα της.

Θα πιεις καφέ στο ξύλινο σουηδικής αρχιτεκτονικής jazz café bar του χωριού, Το ΡΕΜΑ. Χαλαρή ατμόσφαιρα, σε ένα φανταστικό περιβάλλον υπό τον ήχο του τρεχούμενου νερού.

Η Ζαρούχλα δεν είναι κοσμοπολίτισσα και θα την εκτιμήσεις για τις εικόνες ηρεμίας που θα σου χαρίσει και την αγνή επαφή σου με τη φύση. Μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για μοναδικές πεζοπορίες και αποδράσεις σε κοντινά χωριά.