Χιόνι, τζάκι,ζεστά ροφήματα, πέτρινα καλντερίμια. Εικόνες και συναισθήματα που ομορφαίνουν τον χειμώνα μας. Αν έχεις μπει στο mood μιας χειμωνιάτικης εξόρμησης μη το σκέφτεσαι και πολύ . Γέμισε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου και πες ναι σε μια μονοήμερη απόδραση ή ακόμη και σε ένα long weekend στη κοντινή Δημητσάνα.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Δύο ώρες και κάτι από την πρωτεύουσα απέχει η αγέρωχη κυρία της Ορεινής Αρκαδίας. Χτισμένη πάνω σε δύο λόφους με υψόμετρο που αγγίζει σχεδόν τα 1000 μέτρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ωραία χωριά της Πελοποννήσου. Διαθέτει πλούσια ιστορία, ορεινή γοητεία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εκλεκτές επιλογές για φαγητό και καφέ. Η κομβική της θέση μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για κοντινές αποδράσεις.

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Αν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου και του χρήματος, ακόμη και μια μονοήμερη μέχρι τη Δημητσάνα είναι αρκετή για να αλλάξεις παραστάσεις. Βόλτες στα πέτρινα σοκάκια, πυκνά ελατοδάση, παιχνίδια στο χιόνι και καλό φαγητό. Μια Κυριακή στο χωριό για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα! Υπάρχουν και οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις. Έχεις επιλογές και δεν χωράνε δικαιολογίες.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Αν είναι από εκείνες τις τυχερές ημέρες που το οροπέδιο της Οστρακίνας έχει ντυθεί στα λευκά, επιβάλλεται μια στάση το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Είτε είσαι λάτρης του σκι είτε όχι, η αθωότητα του τοπίου θα ξυπνήσει το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Θα επιδοθείς σε ανελέητο χιονοπόλεμο, θα γίνεις ένα πασπαλισμένο από άχνη αγγελάκι και θα ξετρελαθείς με τις χιονοβόλτες με το έλκηθρο. Για τους έμπειρους σκιέρ το χιονοδρομικό διαθέτει επτά πίστες που εξυπηρετούνται από τρεις αναβατήρες. Και γιατί αγαπάμε τον χειμώνα; Για τη στιγμή εκείνη που θα χουχουλιάσεις με ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας μπροστά από το τζάκι. Λίγες στιγμές χαλάρωσης στο σαλέ με θέα τη χιονισμένη πλαγιά πριν αναχωρήσεις για τη Δημητσάνα.

Κάτι από Ιταλία θα σου φέρει στο νου σαν θα την αντικρίσεις πρώτη φορά από μακριά. Είναι το χρώμα της! Αυτό το γήινο χρώμα της αδούλευτης πέτρας της, που όμοιό της συναντά κανείς στα χωριουδάκια της Τοσκάνης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΤΗΣ

Η πρώην αρκαδική πόλη Τεύθις, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Τα πέτρινα διώροφα και τριώροφα κτίσματα με τα παραλληλόγραμμα παράθυρα και με τις πέτρινες καμάρες, υψώνουν το ανάστημά τους μέσα στους αιώνες αγγίζοντας τον ουρανό. Τα ψηλά οικήματα χτισμένα μεσοτοιχία, κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο μοιράζονται μυστικά χρόνων. Μυστικά που κρατούν καλά φυλαγμένα τα μεγαλοπρεπή απρόσιτα αρχοντικά με τις ψηλές αυλόπορτες και τους πράσινους κήπους τους. Τα λιθόκτιστα καλντερίμια, στενά τόσο που στο κατόπι τους περπατούν ίσα –ίσα δύο, οι ρομαντικοί , κυλούν σαν πέτρινα ποτάμια σε όλο το χωριό και σου υπόσχονται ταξίδια τρυφερά.

Οι αχνιστές κεραμοσκεπές, το ξύλο και η πέτρα πλέκουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό.Η πέτρα, η ντόπια, αυτή που βγαίνει από τα σπλάχνα του Μαινάλου, πρωταγωνιστεί σε όλο το χωριό. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό δεν λείπει το χρώμα. Ζωηρές και λαμπερές πινελιές ολοκληρώνουν και αναδεικνύουν τον πίνακα που ονομάζεται Δημητσάνα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα γρανάζια του χρόνου στη Δημητσάνα τα μετράει το επιβλητικό καλλιμάρμαρο ρολόι της, που στάλθηκε από τους ομογενής της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται στη καρδιά σχεδόν της αγοράς της και αποτελεί το πιο ορατό και χαρακτηριστικό αξιοθέατο του χωριού. Οι χτύποι του ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Ένα παρελθόν ένδοξο. Ένα παρελθόν φωτισμένο. Στα δαιδαλώδη ανηφορικά σοκάκια του είναι γραμμένη η ιστορία του. Στη πλατεία της Αγίας Κυριακής, βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η αρχαιότερη της Ελλάδος. Τα βιβλία της, τύλιγαν το μπαρούτι για να φτιαχτούν τα φυσίγγια του επαναστατικού αγώνα.

Δίπλα από την εκκλησία στέκει το άγαλμα του Πατριάρχη Γρηγορίου E’ και από τον περίβολο το μάτι φεύγει για τη κοιλάδα του Λούσιου. Στα στενά του αντικρινού λόφου βρίσκεται και το σπίτι όπου γεννήθηκε και σήμερα λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο. Ο Γρηγόριος Ε΄διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και απαγχονίστηκε μετά τη λειτουργία του Πάσχα του 1821 στη κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Η πύλη παραμένει έκτοτε κλειστή και σφραγισμένη σε ένδειξη τιμής.

Τα κτίσματα γύρω από την περιοχή του Κάστρου και της Πλάτσας είναι κομψοτεχνήματα με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ανηφορίζοντας προς τον λόφο, θα συναντήσεις την οικία Αντωνοπούλου και μετά τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το περίφημο μουσείο Υδροκίνησης, που αξίζει μια επίσκεψη.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ

Αν έχεις χρόνο για λίγο sightseeing ακόμη, ζήσε μια ανεπανάληπτη εμπειρία στο ευλογημένο φαράγγι του Λούσιου. Ένα τοπίο φυσικού και άγριου κάλλους που κόβει την ανάσα. Η φύση και η θρησκεία πιασμένες χέρι-χέρι, σαν δυο καλές φιλενάδες έχουν δημιουργήσει ιστορία και παρθένες εικόνες. Στις βαθιές απότομες χαράδρες του, είναι χτισμένες η Μονή Φιλοσόφου και η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου. Η τελευταία είναι στο δρόμο για τη Στεμνίτσα και απαιτεί 15 λεπτά περπάτημα για να τη προσεγγίσεις. Γατζωμένη σε έναν κάθετο βράχο καθηλώνει με την αρχιτεκτονική της και την ταπεινότητα της. Η Νέα Μονή φιλοσόφου και η Παλιά Μονή Φιλοσόφου βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Η Παλιά Μονή Φιλοσόφου αποτελεί βυζαντινό μνημείο, από τα παλαιότερα της Ελλάδας και ιδρύθηκε το 963.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Ο κεντρικός δρόμος που βρίσκεται ουσιαστικά η αγορά της Δημητσάνας, φιλοξενεί αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες και κουκλίστικα καφέ. Αν η όρεξη σου έχει ανοίξει για τα μαγειρευτά πιάτα της Ορεινής Αρκαδίας, πιάσε τραπέζι δίπλα στο τζάκι, στο Κιούπι. Ετοιμάσου να γευτείς το φημισμένο κατσικάκι της Δημητσάνας και το αγριογούρουνο του κυνηγού. Αν πάλι είσαι για πιάτα της ώρας, δοκίμασε τα ψητά της κινηματογραφικής ταβέρνας, το Στέκι της Γεύσης .

Coffee time! Βρες μια όμορφη γωνιά στα πολύχρωμα, χαρούμενα και πολύ στιλάτα café του χωριού. Το καρτποσταλικό 4 Εποχές, με την χειμωνιάτικη ταράτσα του κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις. Αλλά και το café Αντίκα επίσης, με την εμπνευσμένη και vintage διακόσμηση του. Ζεστοί και περιποιημένοι χώροι που σε χαλαρώνουν και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής κάνε μια στάση για να προμηθευτείς με αγνά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά χειροποίητα διακοσμητικά.

Εδώ τελειώνει η σύντομη απόδραση στο πανέμορφο χωριό της Ορεινής Αρκαδίας! Μια ζωγραφιά η Δημητσάνα, όταν σουρουπώνει…

Είσαι νέος εδώ; Τότε κάνε εγγραφή στο Paired with Vintage Newsletter για να μη χάνεις κανένα post!