Το Kensington είναι από τις πιο όμορφες και αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου. Ζωντανή, φωτεινή και elegant, είναι υπέροχη την άνοιξη αλλά και το χειμώνα, παραμένει το ίδιο εντυπωσιακή. Φοράει τα μελαγχολικά της και σε μαγεύει με τους κρυμμένους θησαυρούς της. Πάρε καφεδάκι στο χέρι, ξέχνα το χάρτη που κρατάς με τα τουριστικά ατραξιόν της πόλης και πάμε να περιπλανηθούμε σε μια χειμωνιάτικη βόλτα στα φημισμένα Mews του Kensington και στις πανέμορφες γωνιές του.

MEWS KENSINGTON

Για την ιστορία, Mews ήταν δρόμοι εξυπηρέτησης με σειρές από στάβλους ή αυλές για τις άμαξες κυρίως στο Λονδίνο του 18ου και 19ου αιώνα. Χτισμένα γύρω από αριστοκρατικές γειτονιές για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πλούσιων κατοίκων της περιοχής. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για τη φροντίδα των αλόγων ενώ ο επάνω όροφος συνήθως δίνονταν στους υπηρέτες ως κατοικία. Η λέξη προέρχεται από τα Royal Mews, τους βασιλικούς στάβλους που χτίστηκαν πριν 500 χρόνια στο Charing Cross στο χώρο των Royal Hawk Mews.

Σήμερα, Mews είναι κρυφές γωνιές και μυστικές κρυψώνες. Λιθόστρωτα σοκάκια, μικρές αυλές, στενά περάσματα ακόμη και αδιέξοδα, πολύχρωμες φλέβες των μεγάλων γκρίζων αρτηριών του πολυθόρυβου Λονδίνου.  Οι κουκλίστικοι αυτοί μικροσκοπικοί δρόμοι ζωντανεύουν εικόνες μιας άλλης εποχής και αναδύουν το άρωμα του αληθινού Λονδίνου. Τα ακίνητα των Mews που χρησιμοποιούνται είτε για κατοικία είτε για εμπορικούς λόγους, αν και εκσυγχρονισμένα διατηρούν την παραδοσιακή εμφάνιση και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των αρχικών Mews. Το Kensington του Δήμου Kensington και Chelsea, κρύβει ανάμεσα στους μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους του πολλά τέτοια μη ορατά στους πολλούς σημεία. Η γειτονιά αυτή διαθέτει από τα πιο όμορφα και πιο δημοφιλή Mews, που κορνιζάρουν στα προφίλ του Instagram.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ MEWS ΤΟΥ KENSINGTON

Ξεκίνησε τη βόλτα σου από το High Street Kensington Tube Station που εξυπηρετείται από τη κίτρινη (Circle) και πράσινη γραμμή (District Line). Πέρασε το δρόμο απέναντι, όπου σου επιτρέπεται και προχώρησε μέχρι στον αριθμό 92 της High Kensington. Εκεί βρίσκεται η αγαπημένη αλυσίδα Ole & Steen. Πάρε ζεστό καφεδάκι στο χέρι και απόλαυσε την βόλτα σου. Μόλις ξεκινάς ένα ταξίδι στο παρελθόν. Γύρισε προς τα πίσω. Στα δεξιά σου θα συναντήσεις το αγγλικό εστιατόριο The Ivy Brasserie. Από εδώ ξεκινά και επίσημα το ταξίδι σου στο σημερινό Λονδίνο που κρατά καλά στα σπλάχνα του την αύρα μιας άλλης εποχή, εκείνης του Βικτοριανού Λονδίνου. Θα το δεις, αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Κοίταξε στα δεξιά σου! Μπροστά σου ξεδιπλώνεται o μικρός λογοτεχνικός παράδρομος , Kensington Church Walk.

Ακολούθησε τον και θα οδηγηθείς σε ένα άκρως γοτθικό σκηνικό: στο επιβλητικό οικοδόμημα της St. Mary Abbots Church με τους ατμοσφαιρικούς κήπους της. Η εκκλησία χτίστηκε το 1872 υπό το αρχιτεκτονικό βλέμμα του Sir George Gilbert Scott και είναι γνωστή για τα περίτεχνα αιχμηρά καμπαναριά της που είναι τα υψηλότερα του Λονδίνου.

Στο τέλος του παράδρομου συναντάς την Holland Str. Στρίψε αριστερά μέχρι να συναντήσεις δύο στενά πιο κάτω την είσοδο στα πρώτα Mews. Και είναι το Drayson Mews που σε καλωσορίζει με την ινσταγκραμική εικόνα του κομμωτηρίου που στεγάζεται στον αριθμό 1 . Η τιρκουάζ πόρτα του έχει κλέψει πολλά κλικ!

Τα διαδοχικά οπτόπλινθα οικήματα διαδέχονται αρμονικά το ένα το άλλο και χαρίζουν χρώμα και ανεμελιά στη βόλτα σου. Ο λιθόστρωτος ήσυχος δρόμος οδηγεί στο Hornton Place και στη Hornton Str. η οποία καταλήγει στην πολυσύχναστη Kensington High Street. Πέρασε απέναντι το δρόμο και στρίψε δεξιά. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρεθείς στο κατώφλι μιας μικρής στοάς, της Eden Close. Σήκωσε τα μάτια σου και θα δεις καρφωμένη τη μεταλλική πλακέτα Adam and Eve Mews. Διέσχισε το πλακόστρωτο δρομάκι με τις εξήντα οχτώ ιδιοκτησίες, κάποιες από τις οποίες διατηρούν τις αυθεντικές γκαραζόπορτες και μπαλκονόπορτες. Παρατήρησε τις διαφορετικές προσόψεις και διέκρινε τις διαδοχικές ρομαντικές σοφίτες. Στρίψε δεξιά και θα βγεις στην Allen Str. , όπου εκεί θα βρεθείς πιο κοντά στο νοσταλγικό παρελθόν. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται από το 1834 η ιστορική παμπ BRITANIA.

Περπάτησε κατά μήκος του δρόμου μέχρι το σημείο που διασταυρώνεται με τη Stratford Rd, στρίψε αριστερά και στο πρώτο στενάκι δεξιά, βρίσκεσαι τα Radley Mews που ενώνονται με τα Lexham Mews. Αυτό που θα κλέψει τις εντυπώσεις στα Radley Mews είναι τα μοναδικά συλλεκτικά αυτοκίνητα που φιγουράρουν στη βιτρίνα της Graeme Hunt Ltd.

Χωρίς να το καταλάβεις θα περπατάς στα Lexham Mews, που διαθέτουν κάτι από ιταλικό αέρα, με μικρά μπαλκονάκια, έντονα χρώματα και μοντέρνες προσόψεις παντρεμένες με γύψινες λεπτομέρειες. Κατά την έξοδο σου από το γραφικό αυτό σοκάκι θα περάσεις κάτω από  την παραμυθένια πέτρινη αψίδα του.

Το παραμύθι δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται στην κομψή Lexham Gardens με τις λευκές αριστοκρατικές κατοικίες στη σειρά και την επιστροφή  στην ζωηρή καθημερινή κίνηση. Δεν θα κρατήσει όμως πολύ γιατί σύντομα θα χωθείς ξανά στα ελκυστικά στενά του Kensington και μάλιστα στο σύντομο δρομάκι που ονομάζεται Lexham Walk και δίνει τη θέση του στο Cornwall Walk. Θα νιώσεις ότι ακολουθείς ένα λαβύρινθο από πλακόστρωτα δρομάκια και στενά σοκάκια, απ΄όπου ξαφνικά ξεπροβάλλουν άμαξες που κρύβουν κυρίες με φίνα φορέματα και φτερωτά καπέλα. Σταμάτησε και αφουγκράσου λίγο την αύρα που αποπνέει η περιοχή. Μήπως στα αυτιά σου αντηχούν οι ήχοι από τις ροπές των αλόγων; Με αυτές τις εικόνες και αυτά τα έντονα συναισθήματα θα καταλήξεις σε ένα σταυροδρόμι εντυπωσιακό με πέτρινες τοξωτές αψίδες και υπέροχα κτίρια, που δεν θα ξέρεις πιο να ακολουθήσεις.

Προτείνω να μπεις στο αδιέξοδο πανέμορφο μικρό στενό, Cornwall Mews West να χαζέψεις τις εννέα μόλις κατοικίες και να κάνεις μεταβολή για να ακολουθήσεις την Cornwall Gardens μέχρι το μικρό πέρασμα που θα δεις στα αριστερά σου και οδηγεί στην Stranford Rd.

Περνώντας τη Stranford Rd , ο χειμώνας σου φανερώνεται με τα πιο ζεστά και με τα πιο μοναχικά χρώματα του και σου αποκαλύπτει την πραγματική γυμνή ομορφιά του.

Απόλαυσε την εποχή της ανάπαυσης. Δεξιά σου είναι τα πολύ ιδιωτικά Kingsley Mews που οδηγούν σε αδιέξοδο. Πίσω ξανά, για να στρίψεις δεξιά στην Eldon Rd που συναντά τη Victoria Rd. Συνέχισε αριστερά στη Victoria Rd. Είναι απίστευτο πόσο εντυπωσιακά γαλήνιοι μπορεί είναι κάποιο δρόμοι του Λονδίνου! Θα βρεις τη κάθετη St. Albans Grove, όπου στα δεξιά συνδέεται με την Victoria Grove. Στο πρώτο στενό στρίψε δεξιά στο Canning Passage που καταλήγει στο Canning Place. Εδώ βρίσκονται παράλληλα το ένα με το άλλο, τα De Vere Cottages Mews και τα Caning Place Mews.

Το στυλ και των δύο αυτών mews  διαφέρουν των προηγουμένων, μιας και πρόκειται για μικρές πλακόστρωτες αυλές που συγκεντρώνουν γύρω τους τα κτίσματα. Οι γραμμές τους είναι απλές και λιτές με τις προσόψει ςστα Dere Mews να είναι σε μονόχρωμο λευκό  με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στις πόρτες. Ενώ τα Caning Mews διατηρούν κλασική πλίνθινη όψη  με τα μπαλκόνια φορτωμένα με τις κατακόκκινες πετούνιες.

Αφήνοντας πίσω και αυτό το κομμάτι της περιπλάνησης στα στενά του South Kensington, προχώρησε ως τη Gloucester Rd και στρίψε δεξιά. Διέσχισε την κατά μήκος μέχρι να σου φανερωθεί η πέτρινη αψίδα που θα σου μαρτυρήσει την είσοδο σου στα πιο πολυφωτογραφισμένα mews του Λονδίνου. Και δεν είναι άλλα από τα περίφημα Kynance Mews του 19ου αιώνα .

Σε ένα Λονδίνο που συνεχώς μεταλλάσσεται και εκμοντερνίζεται, τα Kynance Mews, έχουν διατηρήσει την αυθεντικότητά τους. Κάποια μέρη ταξιδεύουν στο χρόνο. Και αυτό το πλακόστρωτο δρομάκι στη καρδιά του Kesington σίγουρα κρατά αναλλοίωτα πολλά στοιχεία του παρελθόντος!

Αυτό επιβεβαιώνει η μαύρη καγκελόπορτα στον αριθμό 10, που υπήρξε το σπίτι της Juliete Binoche στην ταινία Damage του 1993 με τον Jeremy Irons. Αν έχεις δει τη ταινία θα αναγνωρίσεις  ότι είκοσι επτά χρόνια μετά η εικόνα αυτή παραμένει ίδια.  Βγαίνεις στην Launceston Pl η οποία διχοτομεί τα Kynance Mews στα δύο. Ακριβώς απέναντι άλλη μια πέτρινη αψίδα σε καλωσορίζει  ξανά στα Kynance Mews από την Launcseston Pl που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Περπάτησε σε ένα σκηνικό ρουστίκ βγαλμένο από αγγλική εξοχή με ζωηρά χρώματα, πολλές γλάστρες που περιμένουν την άνοιξη να ξανανθίσουν, αναρριχώμενες πρασινάδες και τα πιο ωραία παραδοσιακά σπίτια της πόλης.

Πίσω στην Gloucester Rd για να την ανέβεις μέχρι την είσοδο στα Queens Gate Mews και να κλείσει η χειμωνιάτικη αυτή βόλτα σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του κεντρικού Λονδίνου. Τα Queens Gate Mews είναι τα δικά μου αγαπημένα σοκάκια του Kensington και ίσως γίνουν και τα δικά σου.

Όχι γιατί είναι βασιλικά, αλλά γιατί έχουν vintage διάθεση. Αυτές οι vintage πινελιές δανεικές από το παρελθόν αιχμαλώτισαν τους αισθητήρες μου.

Το Λονδίνο είναι υπέροχο όλες τις εποχές. Το ίδιο είναι και οι γειτονιές του.  Είναι μια μητρόπολη με έντονο χαρακτήρα που ξέρει να κρατά ζωντανή την αίγλη του παρελθόντος και να κρατά καλά φυλαγμένες μικρές οάσεις νοσταλγίας. Ελπίζω να απόλαυσες αυτή τη χειμωνιάτικη βόλτα στα Mews του Kensington και να γνώρισες λίγο παραπάνω αυτή τη πόλη.

Είσαι νέος εδώ; Τότε κάνε εγγραφή στο Paired with Vintage Newsletter για να μη χάνεις κανένα post!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση