Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι ακόμη και στη καρδιά του χειμώνα η Οξφόρδη παραμένει μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αγγλίας. Μικρή καταπράσινη πολιτεία την άνοιξη και ακαταμάχητα γοητευτική το χειμώνα. Ως παιδί του Μεσαίωνα, με τους αμέτρητους πύργους, τα ογκώδη γοτθικά κτίρια και τα αιχμηρά καμπαναριά της, σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με τους ήχους της και τις αποχρώσεις της. Η περιπλάνηση στους στενούς πέτρινους δρόμους της αποτελεί ένα οπτικοακουστικό ταξίδι εποχής, που αξίζει πραγματικά να το κάνεις.

Οξφόρδη

Towery city and branchy between towers;

Cuckoo-echoing, bell-swarmèd, lark charmèd, rook racked, river-rounded;

The dapple-eared lily below thee; that country and town did

Once encounter in, here coped & poisèd powers;

 

Με τους παραπάνω στίχους ο Gerard Manley Hopkins περιγράφει με τον πιο περίτεχνο τρόπο την αστική εικόνα του τοπίου της Οξφόρδης. Η πόλη αποπνέει ηρεμία και  γαλήνη, αρτιότητα και αρμονία, μελαγχολία και νοσταλγία. Ίσως αυτό να οφείλεται στην αρχιτεκτονική της και στην πλούσια πανεπιστημιακή κληρονομιά που κουβαλάει. Αυστηρές μονοκόμματες κάθετες γραμμές, κυκλικές αψίδες, τεράστια συμμετρικά παράθυρα, χαρακτηρίζουν τα επιβλητικά κτίρια της. Τα περισσότερα από αυτά είναι κολέγια με μια μαγική σιωπή να τα αγκαλιάζει και μια σπίθα γνώσης και καλλιέργειας ψυχής να ξεπηδάει από τα θεμέλια τους. Αρχικά ήταν μορφωτικά μοναστήρια με το πρώτο να έχει δημιουργηθεί γύρω στο 1122. Η Οξφόρδη είναι η ”μάνα” όλων των πανεπιστημίων  και δικαίως αφού αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κέντρο μάθησης. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απαρτίζεται από 39 κολέγια, που θα τα βρεις διάσπαρτα μέσα στη πόλη. Είναι κυριολεκτικά μια πανεπιστημιούπολη, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της να μη ξεπερνάει την ηλικία των 30. Η ζωντανή αυτή ιστορική πόλη της Αγγλίας, με τους 150,000 κατοίκους της, είναι ένας pocket size και low budget προορισμός, ιδανικός για μονοήμερη από το Λονδίνο. Σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών, από το κέντρο του Λονδίνου αποτελεί απόδραση αστραπή και μια καλή ευκαιρία να απολαύσεις την ομορφιά αυτής της χώρας στο μεγαλείο της.

Τα must-to-see αξιοθέατα της Οξφόρδης

Η Οξφόρδη είναι μια μικρή πόλη που περιπατείτε  εύκολα και ακόμη και λίγες ώρες είναι αρκετές για να νιώσεις το μεγαλείο της και να θαυμάσεις την ιστορία της. Οργάνωσε λοιπόν, ένα self-guide walk στα μέτρα σου, με τα πιο must-to-see αξιοθέατα της.

  • Christ Church College

Θέλεις να βάλεις λίγο μαγεία στη βόλτα σου; Τότε μη χάσεις μια επίσκεψη στο Christ Church College, εκεί όπου η πραγματικότητα συναντά το φανταστικό κόσμο του Harry Potter. Σκηνές από τη ταινία έχουν γυριστεί σε διάφορους χώρους του κολεγίου με τη πιο χαρακτηριστική να εξελίσσεται στην μεγάλη αίθουσα της τραπεζαρίας. Όσο αινιγματική και επιβλητική είναι η αρχιτεκτονική του κολεγίου, τόσο είναι και η ιστορία του, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Οξφόρδης. Η ιστορία του ξεκινά από τον 8ο αιώνα ως σαξονική εκκλησία, και τον 12αιώνα ανοικοδομείται από Αυγουστίνους μοναχούς και λειτουργεί ως μοναστήρι , το St. Friedeswide Priory. Το 1524 ο Cardinal Wolsey έκλεισε το μοναστήρι για να πραγματοποιήσει το όραμα του :  Το Νέο κολέγιο.

  • Tom Quad & Great Tom

Η Tom Quad είναι η μεγαλύτερη αυλή της Οξφόρδης και βρίσκεται στην κύρια είσοδο του Christ Church, στην οδό St. Aldate’s. Στη τετράγωνη πειθαρχημένη αυλή του κολεγίου ορθώνεται ο ομώνυμος πύργος της, ο Tom Tower με το τεράστιο εντυπωσιακό καμπαναριό του, το Great Tom. Είναι σαν να εισέρχεσαι στο πύργο του πνεύματος με διάχυτο το αίσθημα της δύναμής και της γνώσης. Το Great Tom με τους μελωδικούς ηχηρούς χτύπους του, έδινε ζωή στη πόλη και ακόμη και σήμερα η παρουσία του γίνεται αισθητή στις 9:05 κάθε βράδυ. Χτυπάει  101 φορές μια για κάθε μέλος του αρχικού κολεγίου. Εντυπωσιακό!

  • University Church of St. Mary the Virgin

Η επίσημη εκκλησία του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης  από το έτος 1200. Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και εντυπωσιακά κτίρια του πανεπιστημίου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η μεγαλοσύνη της τραβάει το βλέμμα: τα πολύχρωμα βιτρό παράθυρα στο εσωτερικό της διατηρούν την εικόνα του επίγειου κόσμου ενώ ο θεόρατος περίτεχνος  πύργος της αγγίζει την ουράνια ζωή.

  • Castle and Prison of Oxford

Εκ πρώτης όψεως δεν θα το βρεις τόσο εντυπωσιακό όσο τα υπόλοιπα μεγαλοθηρία κτίρια του Μεσαίωνα. Θα το βρεις, όμως σίγουρα πολύ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Ένα κάστρο που (μέρος του) στέκει εκεί από τα χρόνια των Νορμανδών, που μετατρέπεται σε φυλακή και σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Spooky!

Απόλαυσε τους κήπους του, περπάτησε στο μονοπάτι της δικαιοσύνης, κλείσε μια ξενάγηση στο εσωτερικό του, αν έχεις χρόνο, για να γνωρίσεις τα μυστικά του κάστρου και τις συναρπαστικές ιστορίες της φυλακής.

Μη χάσεις την ευκαιρία να βγάλεις μια αναμνηστική φωτογραφία στη γκιλοτίνα.

 

  • Oxford University Museum of Natural History

Ακόμη και αν δεν είσαι λάτρης των μουσείων το συγκεκριμένο αξίζει μια επίσκεψη που πίστεψε με δεν θα είναι καθόλου βαρετή και πληκτική. Διαθέτει πλούσια γεωλογική και ζωική συλλογή, με εκείνη των σκελετών δεινοσαύρων να ξεχωρίζει. Ένα εξαιρετικό μουσείο για μικρούς και μεγάλους στην οδό Park Road.

  • Bridge of Sighs

H Βενετία στην Οξφόρδη; Θα μπορούσε, αλλά βρίσκεσαι λίγα μόνο μέτρα από την Radcliffe Square και η συγκεκριμένη γέφυρα που ενώνει δύο πανεπιστήμια αποτελεί ορόσημο της πόλης. Δε νοείται να βρεθεί κανείς στην Οξφόρδη και να μην φωτογραφηθεί στη γέφυρα των στεναγμών. Χαμογέλα!!

 

  • Radcliffe Square

Αφήνοντας την γέφυρα των στεναγμών, και συνεχίζοντας στην λιθόστρωτη Catte Str θα καταλήξεις στη περίφημη Radcliffe Square. Στο κέντρο της πλατείας ξεχωρίζει το αξιοθαύμαστο κυκλικό κτίριο της Radcliffe Camera.

Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους κάμερας αλλά για μια βιβλιοθήκη, τμήμα της Bodleian Library, η είσοδος της οποίας βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Η Bodleian Library, είναι η κύρια και η πιο παλιά βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η δεύτερη μεγαλύτερη της Αγγλίας, με πάνω από δώδεκα εκατομμύρια βιβλία και χειρόγραφα. Οι δύο βιβλιοθήκες συνδέονται υπόγεια με τούνελ που χρησίμευε για τη μεταφορά βιβλίων στα πρώτα μισά του 20οου αιώνα. Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί και υπόγειες βιβλιοθήκες που σήμερα λειτουργούν ως αίθουσες ανάγνωσης.

 

Απόλαυσε τη θέα από ψηλά

Εκεί που συναντιόνται οι τέσσερις κεντρικότεροι δρόμοι της Οξφόρδης, η High St, Cornmarket St, Queen St και η St. Aldate’s St, στέκει ο Carfax Tower. Ο πύργος είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα της εκκλησίας του St. Martins που χρονολογείται πριν από περίπου 1000 χρόνια. Σκαρφάλωσε τα 99 σκαλιά, με το μικρό αντίτιμο των 3 λιρών και απόλαυσε τη πανοραμική θέα 360 μοιρών της μεσαιωνικής Οξφόρδης.

 

Περπάτησε στους ιστορικούς δρόμους της

Η Broad St. είναι ο πιο φαρδύς δρόμος της Οξφόρδης και ο πιο ιστορικός. Θα μπορούσα εύκολα να την ονομάσω και η οδός του βιβλίου, προς τιμήν των αρκετών βιβλιοπωλείων που την πλαισιώνουν.

Κατά μήκος της και εκατέρωθεν υψώνονται οι ακατέργαστοι θησαυροί της. Και δεν είναι άλλοι από τα πυκνά αιωνόβια κτίρια αξεπέραστης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Το Sheldonian Theatre με τον εκπληκτικό θόλο , τα Balliol και Trinity Colleges, το νεοκλασικό Clarendon Building και το παλιό διατηρητέο κτίριο του Ashmolean Museum.

Συνέχεια της Broad St. είναι η ονειρεμένη Holleywell St. Η ομορφιά της έγκειται στις πανέμορφες παστέλ προσόψεις που ακολουθούν στη σειρά. Δεν περίμενες αυτή τη πινελιά στην Οξφόρδη; Κι όμως να που υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της πόλης εκτός από το σκοτεινό μεσαιωνικό που είχες γνωρίσει μέχρι τώρα.

Η Merton St είναι μια πραγματική ανακάλυψη για εμένα! Πλακόστρωτη, μυστηριώδης, βουτηγμένη στο ανοιχτό μαρόν σε προκαλεί να την περπατήσεις.Ήταν ένας ιστορικός και γραφικός δρόμος – και παραμένει- με αξιοσημείωτες προσωπικότητες να διέμεναν σε αυτή, όπως ο Tolkien στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στα μονοπάτια της Broad Walk

Η Broad Walk είναι μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινά από τη  Meadow Gate στην οδό St. Aldate’s και φθάνει μέχρι τον παραπόταμο του Τάμεση, τον Cherwell River. Ναι, η χάρη του Τάμεση φθάνει μέχρι και την Οξφόρδη, την οποία αγκαλιάζει κυκλικά με τα νερά του. Πάρε ένα καφέ στο χέρι και απόλαυσε τους περιποιημένους κήπους Christ Church Memorial Gardens, φωτογραφήσου στο επιβλητικό Meadow Building και άφησε τη ματιά σου να χαθεί στην απέραντη έκταση των Meadows.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις, όπως το μονοπάτι Dead Man’s Walk, που βρίσκεται ακριβώς στο Merton College.

Για ψώνια στη Covered Market

Μια επίσκεψη στην Covered Market, τη σκεπαστή αγορά της Οξφόρδης που λειτουργεί από το 1774 είναι must to do και must to go. Στους διαδοχικούς πενήντα πάγκους των ανεξάρτητων μικροπωλητών, θα βρεις ποικιλία προϊόντων από αναμνηστικά δωράκια, διάφορες υπηρεσίες, τρόφιμα και τοπικές και διεθνής γεύσεις.

 

Που θα φας

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχουν οι κλασικές αγγλικές pub με τα νόστιμα πιάτα και τα γενναιόδωρα ποτήρια μπύρας. Σίγουρα, όμως θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς κάποια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στην Αγγλία. Εξάλλου όλες έχουν την ίδια φιλοσοφία και μοιάζουν. Η Αγγλία είναι μια ”πρέσβειρα ” της διεθνής κουλτούρας και γι αυτό θα σου προτείνω να δοκιμάσεις το Cometoir Libanais.

Με μαγνήτισε η ζωηρή διακόσμηση του με τα ζωντανά και ζεστά  χρώματά του αλλά και η νόστιμη λιβανέζικη κουζίνα του. Στο ART CAFE δεν θα πας μόνο για τον ποιοτικό καφέ του αλλά θα πας για να δοκιμάσεις κυρίως τα λαχταριστά κέικ του. Ασυνήθιστες γεύσεις και αρκετές vegan επιλογές. Είναι μια καλή και safe επιλογή και αν έχεις περιορισμένο χρόνο just take away.

Πως θα πας

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να φθάσεις στην Οξφόρδη είναι με λεωφορείο της εταιρείας Megabus από τη Victoria Coach Station. Τα δρομολόγια ξεκινούν από νωρίς το πρωί, με τα λεωφορεία να αναχωρούν ανά 15 με 20 λεπτά. Με κόστος μόλις 10 λίρες με επιστροφή, σε περίπου μιάμιση ώρα, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή βρίσκεσαι στον προορισμό σου. Μια άλλη επιλογή είναι να ταξιδέψεις με τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό London Paddington, με διάρκεια ταξιδιού γύρω στη μια ώρα. Κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά μειώνει την απόσταση. Εξαρτάται από το χρόνο που διαθέτεις και φυσικά ποιο μέσο μετακίνησης προτιμάς. Προσωπικά επέλεξα το λεωφορείο, απολαμβάνοντας από τη διώροφη μπροστινή θέση μου την ατμοσφαιρική αγγλική ύπαιθρο.