Πάντα ΒρέχειΠάντα ΒρέχειΠάντα Βρέχειιιιιι…το φωνάζω δυνατά, ακούς τον αντίλαλο; Να, τώρα, τι τρελό συνειρμό κάνει το μυαλό μου: δεν σου ακούγεται σαν ινδιάνικη ηχώ; Ναι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ινδιάνοι είναι παιδιά της φύσης και τα ονόματα τους προέρχονται από αυτή. Έτσι, ακριβώς και το Πάντα Βρέχει, είναι γέννημα της φύσης και πήρε το όνομά του από τα διασπόμενα νερά των φυσικών πηγών που πέφτουν στον Κρικελοπόταμο και έτσι δημιουργείται μια συνεχόμενη φαντασμαγορική βροχή. Αυτό, λοιπόν, το μικρό θαύμα της φύσης βρίσκεται στην αλπική Ευρυτανία, κάπου ανάμεσα από τα χωριά Ροσκά και Δολιανά(Στουρνάρα). Η προσέγγισή του γίνεται από τρεις εναλλακτικές διαδρομές:

  • Μεγάλο Χωριό–>Κορυφή Καλιακούδα–>Δολιανά
  • Κρίκελλο–>Δομνίστα–>Σκοπιά–>Αγ. Χαράλαμπος–>Καστανιά–>Ροσκά
  • Προυσός–>Τόρνος–>Καστανιά–>Πρόδρομος–>Ροσκά

Όλες οι διαδρομές καταλήγουν στη γέφυρα  Στουρνάρα – Ροσκά απ’ όπου ξεκινά η διάσχιση του φαραγγιού και όποια και να ακολουθήσεις, πιστεψέ με, θα αποζημιωθείς από τη μοναδικότητα της ευρυτανικής φύσης. Επειδή, το δικό μας καλοκαίρι έχει πάντα μια γεύση από χωριό και μας βρίσκει στο πανέμορφο Κρίκελλο, ακολουθήσαμε τη δεύτερη διαδρομή αλλά επιστρέψαμε από τη τρίτη!! Η εξόρμηση μας στο φαράγγι του Πάντα Βρέχει ήταν εντελώς αυθόρμητη και απρογραμμάτιστη, χωρίς κανένα ιδιαίτερο εξοπλισμό. Για δες κι εσύ, με δανεικά παπούτσια!!!

Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε. Βοήθησαν, βέβαια και οι έντονες περιγραφές των ντόπιων φίλων μας για την ανυπέρβλητη ομορφιά του τόπου. Δικαιώθηκαν και τους ευχαριστούμε για την εμπειρία. Εσύ, όμως φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος με τα απαραίτητα: τα αθλητικά παπούτσια σου, το μαγιώ σου και το backpack σου για να προστατέψεις τα υπάρχοντά σου από το νερό. Το ιδανικότερο θα ήταν να έχεις μαζί σου ειδικές αδιάβροχες σακούλες για το κινήτο σου και τη φωτογραφική σου. Φθάνουμε στη γέφυρα Στουρνάρα-Ροσκά, το σημείο απ’ όπου ξεκινά το υδάτινο μονοπάτι του Κρικελοπόταμου. Ακροβατώντας πάνω σε μεγάλες κροκάλες, αργά και σταθερά διασχίζουμε το φαράγγι με δόσεις δροσιάς από τα νερά του ποταμού.

Σε κάποιο σημείο το πέρασμα γίνεται στενότερο, τα νερά βαθαίνουν, τόσο ώστε να γίνει λίγο πιο διασκεδαστικό το canyoning .Το νερό φθάνει μέχρι τη μέση σου περίπου, όχι παραπάνω. Η διαδρομή, εικόνων και αισθήσεων, με τις ασύμμετρες πλαγιές και τις πινελιές πράσινου είναι το λιγότερο…σαγηνευτική. Γίνεται ακόμη πιο γοητευτική στη θέα του Πάντα Βρέχει• τα νερά που πέφτουν από τις πηγές της Καλιακούδας δημιουργούν μια συνεχή μελωδική βροχή.

Ένα μαγευτικό σκηνικό. Μπες κι εσύ στο πλάνο, κάτω από τη κελαρυστή βροχή, κλείσε τα μάτια και χόρεψε.

Η καλύτερη περίοδος για να οργανώσεις μια εξόρμηση στο Πάντα Βρέχει είναι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες είναι λίγο επικίνδυνο λόγω των ορμητικών νερών του ποταμού. Όπως και να χει πάντως, καλό θα ήταν να ενημερωθείς αρχικά για τις καιρικές συνθήκες.

Το canyoning (από τη γέφυρα Στουρνάρα Ροσκά) διαρκεί περίπου 45 απολαυστικά λεπτά, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.

Για τη διαμονή έχεις πολλές επιλογές μιας και η ευρυτανική γη φημίζεται για τα εκπληκτικά χωριά της. Κάποια που προτείνω:

Κορυσχάδες, με τα πετρόχτιστα αρχοντικά

Βουτύρο , μικρό και κουκλίστικο

Μεγάλο Χωριό, με το πιο γευστικό γαλακτομπούρεκο

Κρίκελλο, απλά αγαπημένο• στα συν η πιο όμορφη πλατεία

Δομνίστα, ιστορική

Μια διαδρομή συναρπαστική και ασυνήθιστη που αξίζει να τη περπατήσεις!!!!!